nieuws

Architecten geven visie op Waalsprong

bouwbreed

Bestaande bebouwing, zoals boerderijen, opnemen in Vinex-locatie de Waalsprong. Dat is het idee van NEXT Architects. “Je moet de reeds aanwezige kwaliteiten van een gebied uitbuiten”, stelt John van de Water. Samen met zijn drie collega’s ontwikkelde hij een visie op de inrichting van het nieuwe Nijmeegse stadsdeel.

“De manier waarop Nederland uitbreidt, is heel standaard”, zegt Van de Water. “Nieuwbouwwijken lijken allemaal op elkaar. Wij hebben het plan voor de Waalsprong nu eens op een andere manier vormgegeven.” Het ommuurde tuinlandschap. Zo typeren de architecten hun ontwerp. Volgens hen is de landelijke omgeving van de Waalsprong een kwaliteit die moet worden benut. Handhaving van een aantal boerderijen in het nieuwbouwgebied, past daar heel goed bij. Door rond de boerderijen laag te bouwen, maar even verderop appartementen en hoogbouw te realiseren, wordt toch een behoorlijke dichtheid bereikt. “We hebben als het ware een structuur, een grid gelegd over het gebied tussen de Waal, de A52 en het spoor”, legt Van de Water uit. “Daarbinnen zijn tuinen voorgesteld, met hoge bebouwing. Omdat de tuinen omgeven zijn door muren en heggen die niet hoger worden dan anderhalve meter, behoud je visuele openheid, ondanks de aanwezigheid van hoge bebouwing.” Het Amsterdamse architectenbureau NEXT, bestaande uit vier jonge architecten, ontwierp het plan voor de Waalsprong in het kader van Groepsportretten 2000, een project van het Stimuleringsfonds voor Architectuur. De plannen van NEXT zijn tentoongesteld in het Architectuurcentrum Nijmegen.

Groepsportretten

De vier architecten waren vorig jaar op wereldreis, toen ze hoorden dat NEXT geselecteerd was voor Groepsportretten. “We hebben de plannen van de gemeente opgevraagd en zijn ongeveer vier maanden aan de slag geweest”, zegt Van de Water. Behalve het plan voor de Waalsprong ontwikkelde hij met zijn collega’s voor Groepsportretten ook een visie op Almere-pampus. “Daar hebben we ons gericht op het creëren van een binnenstedelijk milieu in de polder.” Volgens Van de Water heeft het plan voor de Nijmeegse Waalsprong zeker realiteitswaarde. “Het heeft kwaliteit”, vindt hij. De visie is besproken met de gemeente en betrokken instellingen, maar wat er verder met het plan gebeurt, is nog onduidelijk. “Het in contact komen met gemeenten en instellingen is op zich ook een van de doelen van het project”, weet Van de Water. “Het was ook echt een heel vruchtbare discussie. Dat je op zo’n manier bezig bent met een project en nadenkt over de mogelijkheden, dat is voor ons de winst.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels