nieuws

Afbouwen

bouwbreed

Maandag dobberde de handel op het Damrak richtingloos de nieuwe week in. Gebrek aan nieuws leidde tot winstnemingen, de bouwfondsen kwam nauwelijks van hun plaats.

Dinsdag was Fugro de enige die met nieuws kwam. Het betrof de hoogte van het dividend: over afgelopen jaar is het vastgesteld op 2,70 euro. Ingenieursbureau Fugro zit sinds drie weken in de lift en deze week vormt daarop geen uitzondering. Woensdag berichtte technische handelsonderneming Geveke van de overname van AEG Industri, inclusief de dochteronderneming van dit Deense technische handelshuis, Hans Buch + Co. Dat resulteerde niet woensdag, maar pas donderdag in een bescheiden koersstijging. Ook vrijdag kon Geveke een winst op het scorebord zetten bij een bescheiden omzet. Woensdag werd tevens bekend dat installatiebedrijf GTI zijn ICT unit afstoot. In Centric Holding is een koper gevonden voor deze afdeling, die volgens GTI ‘niet meer tot de kernactiviteiten’ behoort. Beleggers reageerden minder enthousiast op deze zet: het aandeel moest iets inleveren. Donderdag maakten Stork en Internatio-Müller bekend dat de fusievorderingen weliswaar volgens plan verlopen, maar dat de prospectus een maand later verschijnt dan aanvankelijk gepland. Donderdag maakte de Europese Centrale Bank bekend dat zij haar belangrijkste rentetarieven heeft verhoogd met een half procent. Geld lenen wordt dus duurder. De rentezet had op de aandelenmarkt uiteindelijk niet veel effect. Koersen bleven mooi liggen en het beoogde positieve effect op de euro bleef uit. Vrijdag zakten de beurskoersen na een aanvankelijke positieve start onderuit. Omdat maandag in verband met Tweede pinksterdag niet wordt gehandeld, bouwden veel handelaren hun posities af. De bouwfondsen vertoonden een gemengd beeld. Van de aandelen die winst konden boeken, werd alleen in Grontmij en Koninklijke Volker Wessels Stevin flink gehandeld, met omzetten van respectievelijk 300.000 en 120.000 in dubbeltelling.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels