nieuws

Volvo wil truckdivisie Renault kopen

bouwbreed Premium

parijs – Volvo krijgt de vrachtwagendivisie Renault Vehicules Industrielles (RVI) van de Franse autofabrikant Renault.

De beide ondernemingen hebben dat onlangs bekend gemaakt. Volvo betaalt voor 100 procent van de aandelen van RVI met 15 procent van de eigen aandelen. Gemeten naar de huidige aandelenkoersen gaat het om ruim 5 miljard gulden.

De koop moet in het najaar zijn beslag krijgen. Eerst moet er van diverse zijden goedkeuring aan de deal worden gegeven. Volvo is al geruime tijd op zoek naar een geschikte overnamepartner, sinds de divisie personenauto’s is overgedaan aan Ford. Eerder sneuvelde de fusie van de truckdivisie van Volvo met Scania voor de Europese Mededingingsautoriteit. Scania is toen gekocht door Volkswagen.

Renault zou met de aandelenruil de grootste aandeelhouder van Volvo worden. Het bedrijf heeft beloofd de aandelen tenminste drie jaar niet van de hand te doen en mogelijk zelfs nog maximaal 5 procent erbij te kopen.

Met de deal wordt Volvo ook eigenaar van het gerennommeerde Amerikaanse merk Mack, dat al enige jaren volledig eigendom is van Renault VI. De autobusafdeling van Renault, Irisbus, een gezamenlijke onderneming met Iveco, blijft buiten de overeenkomst.

Volvo wordt na de koop de grootste producent van zware vrachtwagens in Europa en _ na DaimlerChrysler (Mercedes) _ de tweede van de wereld. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zal een van elke vier vrachtwagens van het merk Volvo, Renault of Mack zijn.

Reageer op dit artikel