nieuws

Visie op Gronings stationsgebied

bouwbreed Premium

groningen – Stedenbouwkundige Kees Christiaanse werkt aan een visie op de ontwikkeling van het stationsgebied in Groningen. Hij moet voor de gemeente aangeven wat op korte termijn en in de verre toekomst mogelijk is in de omgeving van het kortgeleden ingrijpend gerestaureerde NS-hoofdstation. Daarin dient ook rekening te worden gehouden met de komst van een hogesnelheidslijn en een sneltram (light-rail).

De stedenbouwkundige visie van Christiaanse moet zich beperken tot de hoofdlijnen, zodanig dat er op korte termijn geen bouwwerken worden neergezet die op langere termijn obstakels voor verdere bouwplannen vormen.

Zo dient in de visie rekening te worden gehouden met meer ruimte voor het busstation en de fietsenstallingen bij het station. Ook heeft de aangrenzende ABN Amro plannen voor uitbreiding van het kantoor en is de bestaande wandelroute naar het centrum voor verbetering vatbaar.

De van oorsprong Groningse stedenbouwkundige Christiaanse heeft tegenwoordig een architectenbureau in Rotterdam. Eerder zette hij vergelijkbare projecten op in Amsterdam, Rotterdam en Hamburg.

Volgens wethouder W. Smink van stadsontwikkeling zijn de eveneens in het stationsgebied actieve grondeigenaren NS en KPN enthousiast over de aanpak van de gemeente. Op lange termijn denkt het gemeentebestuur in het Stationsgebied nog honderdduizenden vierkante meters vloeroppervlakte in hoogbouw te kunnen realiseren.

Op korte termijn zal echter geen sprake zijn van nieuwbouw van veel kantoren of winkels, aangezien het gemeentelijk accent de komende tijd vooral ligt op het Europapark, waar eveneens een kantorenpark en een nieuw NS-station worden gerealiseerd. Christiaanse presenteert zijn stedenbouwkundige visie rond oktober. Daarna kunnen het Groningse publiek en de gemeenteraad hun zegje doen over de visie van Christiaanse.

Reageer op dit artikel