nieuws

Twee jaar na modderlawine nog geen huis in Sarno herbouwd

bouwbreed

sarno – Net als in Umbrie na de aardbevingen, stagneert de herbouw in Sarno, Quinidici, Siano en Bracigliano. Twee jaar geleden (4 mei) werden in deze Italiaanse stadjes door een modderlawine 650 gebouwen vernietigd. Voor reconstructie is een bedrag van 1,3 miljard gulden uitgetrokken. Maar er is nog niets gebouwd.

De woordvoerder van het slachtoffercomite, Antonio Milono, toont zich verbijsterd over alle bureaucratische tegenstellingen die hij de afgelopen twee jaar ervoer. Hij somt op:

– De toegezegde 55 miljoen gulden voor algemene herbouw is gegarandeerd, maar de 30 miljoen voor families (35.000 gulden per gezin) blijkt nog steeds niet uitgekeerd. Hierdoor kan niemand in de private sector beginnen met restauratie. Nieuwbouw blijkt helemaal onmogelijk.

– Er liggen 840 bouwaanvragen bij de regio Campania, waarvan er nog geen enkele geheel is afgehandeld.

– De drang tot herstel was in het eerste jaar beduidend groter dan in 1999: toen zijn er zelfs 30 procent minder uitgaven gedaan aan werken voor de infrastructuur dan in het begin.

Dat geeft Provinciale Staten een excuus om alle bouwprojecten tegen te houden. De water- en bodemhuishouding in de omgeving dient optimaal aangepakt te worden om herhaling van de catastrofe te voorkomen. Tot nog toe zijn op dit vlak slechts 12 procent van alle werken uitgevoerd, voor een bedrag van circa 135 miljoen gulden.

De politiek ‘groene’ regiovoorzitter Fernando Di Mezzo, tekent daarbij dat voor een aantal gebieden niet voor niets een bouwverbod geldt, terwijl zichtbaar aanstalten wordt gemaakt met bouwactiviteiten. Zuur klinkt het uit zijn mond: “Dikke rapporten bewijzen dat de lawine zo desastreus heeft doorgezet vanwege abusievelijk geexploiteerde terreinen. Dat heeft de natuurlijke loop van het water verstoord. Bepaalde streken zijn op de kaart met rood gemarkeerd: Daar mag uitdrukkelijk niets meer gevestigd worden. Maar de bouwpolitie schijnt het te druk te hebben met andere zaken, en dus staan die bedrijven er straks weer.”

Het rapport over de jaren na de ramp is aangeboden aan de verantwoordelijke procureur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels