nieuws

Topman stapt op bij IHC Caland

bouwbreed

President-directeur C. de Ruyter van IHC Caland is onverwacht opgestapt. De topman van de scheepsbouwer en fabrikant van offshore- installaties vertrekt om persoonlijke redenen. Dat heeft H. Langman, voorzitter van de raad van commissarissen bij IHC Caland, vrijdagmorgen bekendgemaakt.

De aankondiging van De Ruyters vertrek kwam kort voor de aandeelhoudersvergadering die later vrijdag werd gehouden. Amper een week geleden kwam het bedrijf in het nieuws toen ABN Amro zijn aandelen in de onderneming had verkocht. De bank sprak daarbij tegen dat die verkoop te maken had met de activiteiten van IHC Caland in Myanmar, het voormalige Birma, waar een militair regime de mensenrechten schendt. ABN Amro verklaarde het besluit puur op economische gronden te hebben genomen.

Verdedigd

Het vertrek van De Ruyter is opmerkelijk, omdat de ingenieur nog geen jaar leiding gaf aan de onderneming uit Schiedam. De Telegraaf meldde vrijdagmorgen dat persoonlijke redenen noch de problemen rondom Birma de doorslag hebben gegeven voor zijn vertrek. Onenigheid over de te volgen strategie van het bedrijf zou de belangrijkste reden zijn. De topfunctionaris zou meer de nadruk willen leggen op de offshore- activiteiten en daarover in conflict zijn gekomen met zijn commissarissen. De Ruyter en zijn voorganger Bax hebben overigens altijd de zakelijke relaties met Birma verdedigd. Zolang de Europese Commissie of VN-organisaties leveringen aan het land (in het geval van IHC een drijvende olieopslagplaats of een baggerwerktuig) niet afkeurden, mocht het bedrijf met het Aziatische land handel drijven. Het offshore-, bagger- en scheepsbouwbedrijf boekte vorig jaar tegenvallende resultaten. Lage olieprijzen en een fusiegolf in de olie-industrie maakten dat oliemaatschappijen beduidend minder investeerden in nieuwe olievelden.

Nieuwe opdrachten

De afgelopen maanden verwierf het concern echter vele nieuwe opdrachten. De verwachting is dat dit jaar de winst met 8 procent zal stijgen. De Ruyter heeft bedrijf nog geen jaar geleid

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels