nieuws

Speciaal keurmerk voor laadkleppen

bouwbreed

amsterdam – De afdeling Speciale Voertuigen van de RAI Vereniging en sectie Carrosseriebouw van FOCWA hebben een speciaal keurmerk voor hydraulische laadkleppen geintroduceerd. Het doel van dit keurmerk, dat LPK is genoemd, is om onderhoud, reparatie en keuring van laadkleppen op een hoger niveau te brengen. Voor het toezicht zijn in de afgelopen maanden speciale keurmeesters opgeleid.

Deze keurmeesters verrichten de controles aan de hand van een uitgebreide checklist, waarop veel aandacht is voor veiligheid en technische staat. De keurmeesters gaan ook periodiek opfriscursussen volgen. RAI en FOCWA verwachten dat in de loop van dit jaar rond zestig carrosseriebedrijven de LPK-keuringen mogen uitvoeren.

Per jaar worden in Nederland een kleine 5000 hydraulische laadkleppen verkocht. De Nederlandse wetgeving voor bouw en montage van hydraulische laadkleppen is een uitvloeisel van Europese regelgeving. Ook de Arbo-wetgeving speelt een rol. Volgens de wet moeten machines _ en dus ook hydraulische laadkleppen _ minimaal jaarlijks worden gekeurd. De certificerende instelling TuV Nederland QA voert controles uit om de kwaliteit van het keurmerksysteem te waarborgen.

Reageer op dit artikel