nieuws

Schindler hangt liftkooi aan kunststofkabel

bouwbreed

den haag – De Zwitserse liftenfabrikant Schindler wil de gebruikelijke staalkabel die de liftkooi op en neer haalt vervangen door een aramidekabel.

Dit synthetische materiaal kan dezelfde last dragen als staalkabel, maar weegt beduidend minder. Het is ook duurzamer en vergt om die reden minder onderhoud. Geleidende koolstofvezels in de aramidekabel geven doorlopend uitsluitsel over eventuele beschadigingen.

Het geringere gewicht stelt ook minder eisen aan het vermogen van de liftmotoren. Schindler ontwikkelde voor de aramidekabel een kleine, gesloten motor zonder tandwielkast.

De fabrikant verwacht het systeem op termijn te kunnen afzetten op de vervangings- en renovatiemarkt. De voorzieningen passen bij alle bestaande fabrikaten. Het Japanse Mitsubishi sloot inmiddels een verkoopovereenkomst. Schindler blijft vooralsnog de enige producent van de aramidekabel. Het Zwitserse bedrijf ontwikkelde rond de kabel een modulair liftsysteem, bedoeld voor het zogeheten middensegment.

Reageer op dit artikel