nieuws

Samenwerkende bonden stellen veiligheid centraal

bouwbreed

brussel – De vorig jaar aangekondigde samenwerking tussen de bouwbonden van Nederland, Belgie en Duitsland richt zich in eerste instantie op de veiligheid en gezondheid van werknemers. Ook zullen de bonden elkaars leden die over de grens werken, bijstaan.

FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV, de Duitse IG Bau en de Belgische bonden ACV Bouw en Algemene Centrale ABVV tekenen medio juni een samenwerkingsovereenkomst. Dit alles is de uitwerking van principeafspraken die in oktober 1999.

Toen werd afgesproken regionaal samen te werken op het gebied van het arbeidsvoorwaardenbeleid. Door de toenemende stroom grensarbeiders en werknemers uit andere landen binnen en buiten de Europese Unie, vreesden de bonden voor ‘sociale dumping’.

“Gezien de ontwikkelingen in de Europese Unie en het ontstaan van een Europese arbeidsmarkt is coordinatie an afstemming van het arbeidsvoorwaardenbeleid nodig”, zegt H. Bijen, secretaris-generaal van de EFBH.

Mogelijk vindt op het gebied van sociale zekerheid en belastingen vanuit de EU straks meer afstemming plaats. Geluiden in Brussel rond eurocommissaris Bolkestein wijzen in die richting. “Die kant zal het ooit wel eens opgaan. Maar dat kan jaren duren”, aldus Bijen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels