nieuws

Rotterdamse haven gaat verder op virtuele weg

bouwbreed

Het project ‘Virtuele Haven’ moet de Rotterdamse havenbedrijven netwerkapplicaties bieden voor elektronische berichtenuitwisseling en mobiel dataverkeer. Onderzocht worden de mogelijkheden om te komen tot snellere, veiliger en betrouwbaardere generatie Internet voor de haven. Op 1 juni gaat dit tweejarige project van start.

Het is richt zich onder meer op de manier waarop de nieuwe generatie Internet het beste is in te zetten en op de benodigdheden voor de beveiliging van gegevens op het netwerk. Vergeleken met nu moet de nieuwe generatie Internet betrouwbaar, veilig en razendsnel zijn, met een grote capaciteit en met uitgebreide mogelijkheden voor mobiel dataverkeer. Volgens de projectleiders zal ‘Virtuele Haven’ zeer waarschijnlijk de GigaPort-projectstatus krijgen. Het GigaPort-project bestaat uit twee delen: GigaPort-netwerk, een nieuwe generatie infrastructuur, en GigaPort-applicaties, dat betreft toepassingen en diensten die van die infrastructuur gebruik maken. ‘Virtuele Haven’ is een voorbeeld van GigaPort-applicaties. GigaPort geeft bedrijven en instellingen een nieuw netwerk voor het uittesten van de nieuwste Internettechnologieën en -diensten. De verwachting is in die gevallen dat die in de loop van het project via commerciële aanbieders ook breed beschikbaar komen. De projectdeelnemers van ‘Virtuele Haven’ gaan vanaf eind 2000 het GigaPort-netwerk gebruiken om de mogelijkheden in de praktijk te testen. Het gaat daarbij onder meer om mobiele voormelding van containers bij terminals (MobiEDIc), ontwikkeling van applicaties voor het vrijstellen van containers en voor informatie-uitwisseling tussen spooroperators.

Logistieke ketens

Ook de elektronische verificatie van financiële transacties en een neutraal platform voor de papierloze overdracht van handelsdocumenten staan op de projectenlijst. In het onderzoek worden tevens de mogelijkheden van een netwerkapplicatie voor de in- en uitklaring bij de douane onderzocht. Voor de Rotterdamse haven wordt elektronische berichtenuitwisseling steeds belangrijker om de snel groeiende goederenstromen en steeds complexer wordende logistieke ketens in goede banen te blijven leiden. ‘Virtuele Haven’ is een gezamenlijk initiatief van ABN Amro Bank, automatiseerder CMG, overslagbedrijf ECT en Port CommunITy Rotterdam. De Erasmus Universiteit ondersteunt het project samen met het Telematica Instituut.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels