nieuws

Lafarge krijgt overname Britse Blue Circle niet voor elkaar

bouwbreed Premium

parijs – “We zijn teleurgesteld, maar het leven gaat verder.” Met die laconieke woorden reageerde topman Collomb van de Franse betonreus Lafarge op het mislukken van de vijandige overname van het Britse Blue Circle.

In drie maanden strijd om de aandelen van de Engelse concurrent heeft het Franse bedrijf in totaal 44,2 procent van de aandelen weten te veroveren. Geen meerderheid. En dus was de overnamepoging, waarvan de wettelijke termijn op 3 mei eindigde, definitief mislukt. Directeur Haythorntwaite van Blue Circle was opgetogen. “We hebben vanaf het begin gezegd dat Lafarge een te lage prijs voor onze aandelen wilde betalen. Onze aandeelhouders zijn ons trouw gebleven.”

Maar niet allemaal. Zijn overwinning is een Pyrrusoverwinning. Verder moet de Britse betonreus rekening gaan houden met een lastige, en zeer belangrijke aandeelhouder. Collomb weet nog niet wat hij gaat doen met het aandelenpakket. “Dat gaan we binnenkort bespreken. Voor het moment houden we ze. Maar als ik alle beloften van Blue Circle moet geloven, hebben we een prima investering gedaan.”

Andere kansen

Het beursgevecht om Blue Circle begon begin februari. Toen bood Lafarge, dat openlijk erkent ’s werelds grootste cementfabrikant te willen worden _ voor het Zwitserse Holderbank _ 420 pence per aandeel. Dat bod werd door Blue Circle als “volstrekt belachelijk” van de hand gewezen. Enkele weken later verhoogde Lafarge _ dat al bijna 20 procent van Blue Circle bezat _ het bod tot 450 pence. In totaal heeft Lafarge voor 4 miljard gulden aandelen van Blue Circle gekocht.

Volgens Collomb komen er andere mogelijkheden voor Lafarge om verder te groeien. “De consolidatie in de wereld van de bouwmaterialen gaat door. Er komen heus wel andere kansen voor ons.” Voorlopig moet Lafarge van de prooi Blue Circle afzien. Het reglement van de Londense beurs verbiedt het om na een mislukt overnamebod direct nieuwe initiatieven te ontplooien. Lafarge moet nu minstens een jaar wachten om eventueel opnieuw een bod te doen.

Reageer op dit artikel