nieuws

Hypotheek ook collectief

bouwbreed Premium

den haag – Verenigingen van Eigenaren van appartementsrechten (VvE’s) hebben vaak veel weg van Doornroosje. Als het aan staatssecretaris Remkes ligt, worden ze wakker gekust. Ze zijn nodig voor het stimuleren van het onderhoud en de stedelijke vernieuwing. Remkes denkt onder andere aan collectieve hypothecaire leningen voor VvE’s.

Dat betekent dat eigenaren van appartementsrechten zich geplaatst kunnen zien voor een lening, waartoe door een meerderheid van de leden van hun VvE wordt besloten. Volgens Remkes is dat in het algemeen belang, want “het goed onderhouden van woningen voorkomt verpaupering en draagt bij aan de leefbaarheid van wijken en buurten, een van de belangrijkste punten in het stedelijke vernieuwingsbeleid”, aldus de toespraak van de staatssecretaris, uitgesproken op het symposium van de belangenorganisatie voor appartementseigenaren VvE Belang.

Het individuele belang van de eigenaar van een appartementsrecht moet worden afgewogen tegen dat van de VvE en van de volkshuisvesting in zijn totaliteit, vindt Remkes. In de Nota Wonen, die hij volgende week presenteert, en in het stedelijke vernieuwingsbeleid ligt de nadruk op leefbaarheid, woonomgeving en vrije marktwerking.

Remkes voorziet, dat het beleid niet kan worden waargemaakt zonder een beleid ter verbetering van het functioneren van Verenigingen van Eigenaren.

Het is de bedoeling, dat in de komende jaren grote hoeveelheden huurwoningen verkocht worden aan huishoudens met een smalle beurs, gestimuleerd door de Wet bevordering eigen woningbezit. Het gaat daarbij in veel gevallen om appartementen in grote steden. Om het onderhoud te waarborgen, denkt Remkes aan verplichte registratie van VvE’s en een voorlichting aan kopers, “zodat zij weten op welke verantwoordelijkheden ze kunnen worden aangesproken”.

Op pagina 5: Nota Wonen: ‘Onderhoudsfonds appartementen verplicht’.

Reageer op dit artikel