nieuws

Heel Italie onbereikbaar om stakingswet

bouwbreed

rome – Vanaf vandaag is de Laars afgesneden van de rest van de wereld. De benzinepompen blijven gesloten tot vrijdag, vliegtuigen zullen woensdag aan de grond staan en de treinen rijden komend weekeinde een heel etmaal niet. Deze rampzalige boycot van alle transport vloeit voort uit een nieuwe wet die het staken juist aan banden moet leggen.

Het wetsvoorstel schrijft voor dat in alle gevallen de noodzakelijke service gegarandeerd moet worden. Daarmee is het sluiten van benzinestations langs de autosnelwegen, zoals nu gebeurt, een strafbaar feit geworden. Alleen bij serieus overleg tussen werkgeversbonden en regering kunnen de stakingen afgebroken worden. Althans, dat stelt Pier Paolo Baretta, secretaris van de Cisl, het overkoepelend orgaan voor transport.

De voornaamste klacht van alle opstandige instanties luidt: “De belofte om de sector transport te moderniseren en vrijer te maken, is niet ingelost. Een jaar geleden heeft de regering een algemeen plan gepresenteerd, dat vervolgens in een la verdween.”

Waaraan wel hard werd geschaafd is de nieuwe wet die staken strafbaar maakt onder bepaalde omstandigheden. Het feit dat deze zich richt op geselecteerde doelgroepen _ taxichauffeurs bijvoorbeeld horen daar niet bij _ wordt als extra stuitend ervaren.

De minister van Transport, Bersani, doet zijn uiterste best om alle kopstukken rond de overlegtafel te krijgen. Zijn eerste zorg geldt de Milanese vliegvelden Linate en Malpensa, waar het grondpersoneel van Alitalia woensdag het werk neerlegt.

Intussen heeft in de te verwachten chaos ook de Consumentenbond zich in de discussies gemengd. Volgens de nieuwe norm worden immers met alle stakingen de consumentenrechten met voeten getreden. De bond herinnert eraan dat bij het indienen van klachten boetes van tienduizenden guldens kunnen volgen.

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat de overlegmogelijkheden minimaal zijn. Na de afgelopen autoloze zondag waarbij in de grote steden de straten in sport- en speelplekken veranderden, wordt het vanaf vandaag waarschijnlijk ongekend rustig op alle wegen.

Reageer op dit artikel