nieuws

Eigen Guggenheim luidt herstel van Salford in Kunsttempel redding Brits achterstandsgebied

bouwbreed

salford – “Een open gebouw, dat mensen moet aantrekken als een magneet”, zegt architect Michael Wilford over The Lowry, de spraakmakende kunsttempel in het Noord-Engelse Salford. In een agglomeratie van zeven miljoen mensen en op een in de regio alom bekende locatie _ schuin tegenover het stadion Old Trafford van Manchester United _ moet dat ook wel lukken.

Veel bekijks is er in ieder geval al voor zijn opmerkelijke gebouw. Het valt inderdaad zwaar het niet te vergelijken met het spectaculaire Guggenheim Museum van Bilbao van de Amerikaanse architect Frank Gehry. Diens Spaanse blokkendoos wordt gekenmerkt door dunne strips van titanium, in Salford is het een combinatie geworden van roestvast staal en enorme glazen wanden.

In de lokale media wordt gesproken van het Salford Guggenheim. Met dank aan het Britse Lottofonds, dat een slordige 200 miljoen gulden bijdroeg, is Engeland een spectaculair ogend gebouw rijker. Na jaren van architectonische woestenij is er bijna een overdosis aan spraakmakende projecten: van het London Eye en de Tate Modern in Londen tot het futuristische Eden Project in Cornwall.

Maar uitgerekend in het lang als droevig en hopeloos afgeschreven Salford heeft hoofdaannemer Bovis misschien wel het meest ambitieuze gebouw neergezet. Niet zonder risico’s is bijna 400 miljoen gulden geinvesteerd in een alomvattend kunstcomplex. Dat moet een gigantisch achterstandsgebied op sleeptouw te nemen bij een gedurfd staaltje van stadsherstel.

The Lowry huisvest twee theaters (een met 1730 zitplaatsen, het grootste buiten Londen), twee galerieen met een permanente expositie gewijd aan de lokale schilder en naamgever van het complex L.S. Lowry, een interactieve kunstworkshop en verder bars, een restaurant en de gebruikelijke boetiekjes.

Over het schoongemaakte Manchester Ship Canal legde het Brits-Spaanse ontwerpbureau Parkman-Casado een elegante voetgangersbrug naar Old Trafford aan. Deze 92 meter lange en tot ruim 22 meter op te trekken hefbrug is de grootste in zijn soort in Engeland.

Trots

R. Platt, gemeentebestuurder en promotor van het nieuwe stadsontwikkelingsgebied Salford Quays, zegt dat aanvankelijk niemand in het oude havengebied wilde investeren. Eens was dit de trots van Lancaster en kon Manchester nog aanspraak maken op de titel derde haven van Europa. Maar in decennia van schandalige verwaarlozing zag men alleen onkruid groeien.

Een kleine 200 hectare havengebied was beschikbaar, maar niemand zag er brood in. De redding bleek het besluit een goed gelegen terrein van bijna zes hectare te verkopen aan een investeringsmaatschappij voor het symbolische bedrag van 1 pond. Daar tegenover stond de belofte dat een bioscoop, 500 woningen en een bescheiden 2000 vierkante meter kantoorruimte zoudden worden gerealiseerd.

Kwaliteit

“Voorwaarde was dat ze alleen kwaliteitsgebouwen mochten neerzetten”, zegt Platt. Het domino-effect van de deal overtrof de stoutste verwachtingen. Voor de verdere ontwikkeling van het gebied investeerde de gemeente Salford nog eens 100 miljoen gulden. Dat is inmiddels ruim overtroffen door een miljard gulden aan investeringen door bedrijven. “Nergens anders in Europa vind je zo’n succesvol gemeentelijk investeringsbeleid”, weet Platt.

De aantrekkingskracht van het gebied is meetbaar aan de huizenprijzen. Een appartement met drie ruime slaapkamers en zicht op het kanaal kost nu al gauw 900.000 gulden. Vijf kilometer verderop, even buiten het vernieuwde gebied, koop je voor nog geen 16.000 gulden een rijtjeshuis in een grauwe Coronation Street-achtige buurt.

Platt: “Een van de problemen is die twee wijken bij elkaar te brengen. Een groot deel van onze inspanningen zit in het herscholen van onze eigen mensen. Dit is geen nieuw Salford voor mensen van buiten met geld, maar een project voor en door de bevolking. Alles wat niet volgens hoge kwaliteitseisen kan worden gerestaureerd, wordt gesloopt. Bij de nieuwbouw proberen we zoveel mogelijk lokale mensen te betrekken. Een idee van onze filosofie geeft het nieuwe watersportcentrum dat nu wordt gebouwd. Die faciliteiten zouden onbetaalbaar zijn voor de meeste mensen hier, maar we gaan dat centrum openstellen voor lokale verenigingen.”

‘Dit is niet voor mensen van buiten met geld’

De kunsttempel van Salford is opgetrokken uit roestvast staal en glazen wanden.

Over het Manchester Ship Canal is een elegante voetgangersbrug naar Old Trafford aangelegd.

Ook in het interieur van The Lowry overheersen staal en glas. Het gebouw moet bezoekers aantrekken als een magneet, aldus de architect.

Reageer op dit artikel