nieuws

Boskalis en HBG bomen langdurig over huwelijk

bouwbreed Premium

den haag – De fusiebesprekingen tussen HBG en Boskalis hebben – met tussenposes – meer dan drie jaar geduurd. Een overzicht van de ontwikkelingen van de afgelopen tijd.

De eerste besprekingen tussen de twee voormalige kemphanen begonnen al eind juni 1997. In de periode van eind 1997 tot en met juni 1999 spraken de topmensen van beide bedrijven, in wisselende samenstelling, zo’n twaalf keer met elkaar.

Beide bedrijven gaven tot voor kort een verschillende lezing van die gesprekken. HBG meende dat ze het karakter hadden van serieuze onderhandelingen, terwijl Boskalis steeds ontkende dat het baggerbedrijf onderhandelde over een fusie. De president van de rechtbank in Dordrecht verklaarde eind maart dat er al die tijd wel degelijk sprake is geweest van onderhandelingen.

In de periode van 9 december 1997 tot 9 juni 1998 vinden zeven voorbereidende besprekingen plaats. De voorzitters van de Raden van Bestuur, respectievelijk J. Veraart (HBG) en R. van Gelder (Boskalis) zijn hierbij telkens aanwezig. Een van de bijeenkomsten is in Wassenaar, waar de gesprekken zelfs een hele dag in beslag nemen.

Met rust laten

Op 16 juni 1998 vindt een cruciale overleg plaats op kasteel De Wittenburg in Wassenaar. Beide bestuursvoorzitters wisselen over en weer niet openbare, vertrouwelijke informatie uit. Beide partijen sluiten een niet-aanvalsverdrag. Ze spreken af elkaar anderhalf jaar met rust te laten als de onderhandelingen of besprekingen niets opleveren. Volgens HBG ging het initiatief voor de “standstill-overeenkomst” uit van de Papendrechtse baggeraar, opdat Boskalis niet door HBG zou kunnen worden overvallen.

Tussen 16 juni 1998 en 15 juni 1999 komen de partijen nog zo’n vijftien keer bijeen. HBG meent dat gedurende al die bijeenkomsten over een fusie is onderhandeld. In sommige rondes voerden alleen Veraart en Van Gelder het woord; bij andere bijeenkomsten waren ook de voltallige raden van bestuur present, onder meer op 12 augustus 1998 in Montfoort en op 11 en 12 november 1998 in het conferentieoord De Haviksoord in De Wijk. HAL, een belangrijke aandeelhouder van Boskalis, neemt in augustus 1998 twee keer deel aan de besprekingen of onderhandelingen, beide keren in het WTC-gebouw op Schiphol.

Twee modellen

Mr. D. Sinninghe Damste, bestuurslid van HBG, verklaart later dat op 12 augustus in Montfoort twee modellen, de grote en kleine fusie, “zeer langdurig en uitgebreid” aan de orde zijn geweest. De plaats van het hoofdkantoor en de nieuwe naam zijn ook belangrijke gespreksthema’s. “De conclusie was dat er een fantastisch baggerbedrijf zou kunnen ontstaan.”

In augustus 1998 kwam ook de Heiniken-variant aan de orde, een zogenaamde kleine fusie tussen de beide bedrijven. In de visie van HBG was de fusie toen al zo ver gevorderd dat Van Gelder eind september een persbericht over het samengaan wilde versturen.

Dat gebeurt uiteindelijk niet, omdat een kleine fusie aan het publiek niet valt uit te leggen als er nog geen uitzicht is op een grote fusie.

Einde

De besprekingen in november 1998 in De Wijk luiden het voorlopige einde in van de vrijage. Het grote conflict gaat over de nieuwe bestuursstructuur. Boskalis wil een nieuw bedrijf met slechts twee bedrijfsonderdelen, een bagger- en bouwpoot. HBG eist het behoud van verschillende bouwonderdelen naast de baggerdivisie.

De president van de rechtbank in Dordrecht concludeert in maart 2000 dat de onderhandelingen over een fusie in De Wijk, in november 1998, zijn gestrand. Daarom mag Boskalis pas op 15 mei 2000 opnieuw een bod doen op HBG, op straffe van, bij overtreding, maximaal een miljard gulden.

In 1999 praten beide partijen nog wel met elkaar.Van echte onderhandelingen lijkt nu echter geen sprake. Veraart deelt op 15 juni 1999 Van Gelder mee dat hij geen enkele trek meer heeft in een fusie. Van Gelder reageert met de mededeling dat hij de fusiegesprekken daarom als beeindigd beschouwt. HBG concludeert daaruit dat Boskalis voor december 2000 geen bod mag uitbrengen op het Rijswijkse concern.

Het baggerconcern komt echter al op 25 februari van dit jaar met een bod van 1,4 miljard gulden.

Rechter

De Rijswijkers stappen naar de rechter om een vijandige overname te voorkomen. Boskalis moet zich koest houden tot 15 mei, oordeelt de rechter. Tot verrassing van velen onderhandelen de twee kemphanen vanaf half april opnieuw. Op maandag 15 mei geven de Rijswijkers en de Papendrechters elkaar na ruim drie jaar het definitieve jawoord.

Reageer op dit artikel