nieuws

Alle lof voor snelle hulp in ‘Little Hiroshima’

bouwbreed Premium

Nederland figureert zelden in het Amerikaanse nieuws, dat zich wat Europa betreft voornamelijk concentreert op de grote(re) lidstaten van de Europese Unie. Maar “Enschede” werd anderhalf uur na de fatale klap al gemeld door het persbureau Associated Press (AP) en vervolgens door de meeste radiostations.

Daarop volgden al snel de troosteloze televisiebeelden en de volgende dag de eerste verhalen in de zondagkranten. Een van de grote regionale kranten in de VS, de ‘Star-Ledger of Newark’ kwam met de twijfelachtige kop “Little Hiroshima”. Kranten als ‘The New York Times’ en ‘USA Today’ hielden het neutraler op “Explosie in Nederland”. De meeste kranten volgden daarbij AP, maar verschillende bladen kwamen ook met eigen verhalen of van Nederlandse contacten of van hun Europese correspondenten die voor de gelegenheid naar het rampgebied waren gestuurd.

New Yorks ‘Daily News’ vroeg zich af hoe zo’n explosie in een woonbuurt mogelijk is in een land “waar gedetailleerde reglementering de hoeksteen is van het bestuur.” Na de eerste speculaties volgde de serieuze pers de mededelingen van de Nederlandse autoriteiten voor wat betreft het officiele dodental en het aantal vermisten.

Over het algemeen werd de ramp neutraal bericht, overigens met lof voor “de snelle hulpoperatie die al na enkele uren op volle toeren draaide” (‘Boston Globe’). Maar het buitenland is groot en “Enschede” moest na enkele dagen alweer concurreren met een vergelijkbare explosie in Spanje en een brand in een vuurwerkfabriek in Buffalo in de VS zelf waarbij een dode viel. Voorpaginanieuws was de Nederlandse ramp nergens. En na een week was “Enschede” in een tienregelig bericht pas terug te vinden op pagina 24 van de New York Times_

Koen Corver

Correspondent in Amerika

Reageer op dit artikel