nieuws

‘Ze komen hier met honderden tegelijk’

bouwbreed

Vervolg van pagina 1 almere – Cees de Wit, studiomanager van het NOB-gebouw in Almere schudt resoluut zijn hoofd. Foto’s maken van de werkzaamheden van Heras bij het Big Brotherterrein is uit ten boze. “Er zitten geheime zaken in die hekken en dan kunnen kwaadwillenden dat dadelijk op de foto bestuderen. We hebben vorig jaar hele veldslagen voor de deur gehad. Dat willen we niet nog eens.”

Het is duidelijk. We zijn niet welkom in Almere. John de Mol, producent Ronald van Schaik en Big-Brother-hoofdredacteur Hummie van der Tonnenkreek doen er nog een schepje bovenop. “Wij hebben jullie niets te melden en ga onmiddellijk weg”, klinkt het uit de mond van Van der Tonnenkreek. Van Schaik noemt het zelfs “een domme fout van Heras” om via een persbericht bekend te maken wat de beveiligingsmethode van ’s lands bekendste televisiehuis gaat worden. “Hoe halen ze het in hun hoofd.” Jan Lannes, eerder in de ochtend nog buitengewoon mededeelzaam over zijn activiteiten in Almere klinkt ’s middags een stuk bedeesder. “Ja, ik ben al door John de Mol gebeld. Mischien hadden we het beter niet kunnen doen.” Feit is dat het huis momenteel wordt omgetoverd tot een ware vesting. “Schijnt nodig te zijn”, zegt een medewerker van het hekwerkbedrijf. Hij mag zijn naam niet noemen en heeft zojuist zelfs een spreekverbod opgelegd gekregen. Wel wil hij nog wel even poseren voor de fotograaf en herhaalt zijn act voor de Telefgraaf. Er klinkt een harde schreeuw. Of hij wel heel vlug bij het hek wil weggaan. De medewerker trekt zijn schouders op. “Ik moet verder.”

Nog deze week wordt een begin gemaakt met het trekken van de schrikdraden in de drie meter hoge hekken. “We passen een dergelijk hoog voltage vaker toe”, vertelt Nannes. “We hebben het daarom dan ook aan John de Mol geadviseerd.” De hekwerken rond het huis moeten volgens de fabrikant een bestorming van 250 man doorstaan. Televisiecamera’s rond de hekwerken en permanente bewaking moet de bewoners in het huis straks beveiligen. “Maar”, voegt Nannes er nuchter aan toe, “als iemand er perse in wil dan is die toch niet tegen te houden.”

‘Iemand die er per se in wil, niet tegen te houden’

Reageer op dit artikel