nieuws

VVD: Negentig procent extra geld naar wegen

bouwbreed

den haag – De extra miljarden die minister Netelenbos wil investeren in een plan ter bestrijding van files in de Randstad, moeten voor negentig procent gaan naar infrastructuur voor de auto. Tot die conclusie komt Tweede-Kamerlid voor de VVD Hofstra.

Hij weet dat coalitiegenoot PvdA voor een gelijkmatige verdeling is van het geld over weginfrastructuur en openbaar vervoer, maar vindt een dergelijke sleutel voor het extra geld niet op zijn plaats. “Inmiddels is toch aangetoond dat het niet lukt de mensen uit de file in het openbaar vervoer te krijgen. Daarom denk ik aan een verhouding van negentig om tien procent”

Hofstra vindt het pure winst dat minister Netelenbos nu broedt op een bereikbaarheidsoffensief voor de Randstad. Hij sluit niet uit dat daar een bedrag van rond de tien miljard gulden mee zal zijn gemoeid. Hij geeft toe dat dat aanzienlijk minder is dan de dertig miljard waar het bedrijfsleven voor een periode van tien jaar om vraagt. “Maar we moeten zien dat we met een volgend kabinet structureel werk maken van het inlopen van de investeringsachterstanden. Nu wordt naar een periode van tien jaar gekeken. Ik sluit niet uit dat je de kwestie over twintig tot 25 jaar moet bekijken.”

Hoewel inmiddels een bedrag van tien miljard gulden is uitgelekt, wilde AVBB-voorzitter Brinkman gisteren nog niet reageren op de mogelijke omvang van de extra investering. Hij wil afwachten welk bedrag minister Netelenbos door het kabinet sleept.

Het AVBB is zeer positief over de operatie van Netelenbos en haar collega-minister Zalm. “Nu wordt tenminste erkend dat sprake is van een bereikbaarheidsprobleem. Voorheen werd alleen rekeningrijden voorgesteld en dat was het dan”, aldus AVBB-woordvoerder Sleddering.

Op pagina 2: Filemiljarden vliegen in het rond.

Reageer op dit artikel