nieuws

Vlaamse Schouwburg in Brussel krijgt opknapbeurt

bouwbreed

brussel – De Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel, die de laatste jaren door geldgebrek sterk is verwaarloosd en zelfs aan het verkrotten is, wordt momenteel gerestaureerd en gerenoveerd. Naast het oude theater, dat wordt opgeknapt, verrijst een nieuw gebouw dat via een ondergrondse gang wordt verbonden met de oude theaterzaal.

In de nieuwbouw, een project van het architectenbureau BOA dat in december 2002 klaar moet zijn, komen een studiotheater, repetitielokalen, loges en kleedkamers, een leeszaal, vergaderzaal, foyer en kantoren. Aan deze nieuwbouw hangt een prijskaartje van 104 miljoen gulden. In de periode dat de schouwburg wordt opgeknapt, vinden de voorstellingen plaats in de Bottelarij in de Brusselse gemeente Molenbeek, een leegstaand pand van de brouwerij Belle Vue. De stad Brussel draagt een kleine 6 miljoen gulden bij voor de vernieuwde schouwburg, Vlaanderen 40 miljoen en de federale Belgische overheid 16 miljoen. De rest wordt betaald met een lening.

Waar nu de koninklijke schouwburg staat, stond in 1781 een opslagplaats van het leger. Op de achtergevel van de schouwburg staat nog steeds het opschrift ‘Magasins de l’artillerie et du genie’. Tussen 1883 en 1887 werd de legeropslagplaats verbouwd tot theater. De schouwburg is het enige Vlaamse neo-renaissance theatergebouw in Belgie.

Het was koning Leopold II die dit Vlaamse theater in 1894 de naam Koninklijke Vlaamse Schouwburg gaf. Een brand verwoestte de theaterzaal in 1955. Alleen de trappenhal en de foyer bleven gespaard. Nadat de brandschade was hersteld, werd de schouwburg in 1993 opgenomen op de lijst van beschermde monumenten.

Reageer op dit artikel