nieuws

Schade in nieuw dorpshuis door hoog grondwaterpeil

bouwbreed

surhuisterveen – Een souterrain dat blank staat na langdurig slecht weer. Daardoor is de ruimte onbruikbaar geworden. Dat is het trieste probleem waarmee de gemeente Achtkarspelen zich ziet geconfronteerd.

Na een fikse regenbui afgelopen december liep het souterrain van het een maand daarvoor opgeleverde multifunctionele centrum onder. De oorzaak is het feit dat het grondwaterpeil veel hoger is dan was verwacht. De schade loopt in de tonnen. De ruimte moet als verloren worden beschouwd.

“Niet best”, omschrijft woordvoerster Dekens van de gemeente Achtkarspelen de aanblik van de beschadigde benedenverdieping van het gloednieuwe multifunctioneel centrum in Surhuisterveen. Het pand telt drie verdiepingen en kostte 7,5 miljoen gulden. Door het water is de vloer verwoest en staan de vochtplekken op de muren. Verbouw lijkt de enige oplossing. De ruimte verhuren als peuterspeelzaal, aan de muziekschool en als jeugdsoos, is daarom voorlopig niet aan de orde. “We hebben dus ook schade door inkomstenderving’.

Uit onderzoek van ingenieursbureau Oranjewoud uit Heerenveen is gebleken dat de oorzaak van de wateroverlast schuilt in het hoge waterpeil. Dat peil ligt veel hoger dan aannemer HTO uit Assen, BDG Architekten en Adviseurs uit Zwolle en bureau bouwcoordinatie Nederland hadden verwacht. Hoe dat kon, is nog niet duidelijk. “Het centrum is als het ware te laag gebouwd”, legt Dekens uit.

Schuldvraag

Ze wil niet op de details van het rapport, maar duidelijk is wel dat de gemeente de schuldvraag bij een van deze drie partijen legt. Men heeft al een advocaat in de arm genomen. In de loop van deze week gaat de gemeente met de raadsman om tafel om zich te bezinnen op de te volgen stappen.

Aannemer HTO wil op dit moment niet op de zaak ingaan. “We willen eerst het rapport goed bestuderen”, laat woordvoerder Horrel weten. Bij BDG was niemand bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel