nieuws

Polyurethaan blijft ondergewaardeerd

bouwbreed Premium

den haag – Polyurethaan zou een groter aandeel in de bouw kunnen verwerven. De leveranciers van de grondstoffen richten zich echter liever op andere branches, de producenten van sandwichpanelen met polyurethaan zijn verdeeld en de aannemers kijken alleen naar de hoge prijs. Daarom blijft polyurethaan in de bouw ondergewaardeerd.

Die indruk wekte de vakbeurs Utech 2000 in het Nederlands Congrescentrum in Den Haag. “Aannemers zullen de wensen van hun opdrachtgevers niet met polyurethaan oplossen. Zij kijken alleen maar naar de prijs”, stelde architect Anton Bronsvoort uit Amerongen tijdens het congres op de beurs. “Daarom moeten de architecten en producenten van bouwelementen met polyurethaan direct contact onderhouden.”

Dat is slechts een deel van de waarheid. De productie van polyurethaan is een complex proces en de leveranciers van de grondstoffen (zoals Dow, Bayer, BASF en Huntsman) spelen daarin een grote rol. “Zij moeten de nieuwe toepassingen ontwikkelen”, zegt Ben v.d. Heijden van Polymer Chemical Company (PCC) in Boxtel. De leveranciers van grondstoffen zijn echter niet zeer geinteresseerd in de bouw. Zij vinden de toegevoegde waarde te klein, vergeleken bij de automobiel- en de meubelindustrie.

Brand

In de bouw neemt polyurethaan een bescheiden plaats in als isolatiemateriaal, naast de minerale vezels (steenwol en glaswol). Het materiaal wordt meestal geassocieerd met brandgevaar. Richard Northcote van Huntsman vindt dat onzin. “Brand is helemaal geen probleem. De toplaag van polyurethaan vormt een korst, die de brand stopt. Het materiaal druipt niet, zoals styreen. Er vallen gaten in, waardoor de hitte van de brand naar buiten kan. Steenwol daarentegen lijkt brandveilig, maar neemt veel hitte op en blijft lang nagloeien.”

Nieuwe ontwikkelingen zijn de productie van polyurethaan onder vacuum omstandigheden (dat levert een tien procent betere isolatiewaarde op) en het vacuumtrekken en vervolgens ‘sealen’ van polyurethaan (de isolatiewaarde neemt dan enorm toe). Het laatste product is zeer gevoelig voor beschadiging door spijkeren, boren of zagen. Dan loopt de structuur namelijk weer vol met lucht en gaat de hoge isolatiewaarde verloren. Het is dus niet bijzonder geschikt voor de bouw.

Bi-modulair

Van de leveranciers van grondstoffen is Huntsman het meest geinteresseerd in de bouw. “Polyurethaan leent zich vooral voor bouwelementen met een hoge toegevoegde waarde. Een voorbeeld zijn sandwichpanelen met een hoge isolatiewaarde en uitgekiende details”, aldus een woordvoerder.

“Het is in verhouding duurder, maar je bent wel in een keer klaar. De platen zijn stijf, licht, geisoleerd en tot zestien meter lang”, zegt een medewerker van architectenbureau Bronsvoort. Zeven jaar geleden paste hij al panelen toe van Hoesch Bouwsystemen uit Veenendaal. Hun nieuwste product is ‘Isowelle’, een aan de buitenzijde gegolfd paneel. Het is toegepast bij de onlangs opgeleverde Ford-garage in Veenendaal. Ook is een bi-modulair systeem in ontwikkeling. De voegen daarvan zijn zo gedetailleerd, dat de platen zowel horizontaal als verticaal zijn te gebruiken.

De autogarage in Veenendaal, waarvan de wanden zijn uitgevoerd met ‘Isowelle’ platen van Hoesch Bouwsystemen (rechts).

Reageer op dit artikel