nieuws

Plan stadserf Enschede ontkomt niet aan bezuiniging

bouwbreed Premium

enschede – Enschede vindt het voorlopige herinrichtingsplan van het stadserf veel te duur. De uitvoering zou 50 miljoen gulden kosten. Gemeentelijk projectleider Van den Hanenberg verklaart nu dat de kosten tussen de 30 en 40 miljoen gulden moeten uitkomen.

Daarmee loopt de gemeente in de pas met vergelijkbare Nederlandse steden die bezig zijn met herinrichting van de binnenstad. Een aantal bezuinigingen is reeds voorgesteld.

Zo wordt een deel van de centrale winkelstraten niet geheel uitgevoerd in de kostbare natuursteen. De bestrating zal bestaan uit gebakken klinkers met natuurstenen accenten. Het Haagse bureau Sant & Co werkt aan een ontwerp. Daarnaast overweegt het projectteam enkele ‘achterafstraatjes’ intact te laten. Daardoor is de stadstuin in het noordoostelijk deel van de binnenstad op losse schroeven komen staan.

De voorgestelde vloerfontein is definitief van de baan. Het gemetselde kunstwerk Ei van Ko blijft intact. Ook de fietskelder met hellingbaan voor de Jacobuskerk gaat niet door. Alternatieve concepten worden onderzocht.

Volgens Van den Hanenberg doen de bezuinigingen geen afbreuk aan de essentie van de herinrichting; een ruimtelijker en groener stadserf. De bedoeling is dat de gemeenteraad het plan in september behandelt. Voor 22 mei moet er een alternatief totaalconcept liggen.

Reageer op dit artikel