nieuws

Oude straatstenen volgens nieuw procede Jubilerende steenfabriek De Bylandt voert productie fors op

bouwbreed Premium

tolkamer – Waalsteenfabriek De Bylandt wist de recessie van de jaren tachtig ternauwernood te overleven. Nu het bedrijf honderd jaar bestaat, is een jaarlijkse productie van zestig miljoen straatstenen niet toereikend om aan de enorme vraag te voldoen. De jubilaris wil de lat daarom nog hoger leggen.

Wekelijks verlaten zo’n 1,2 miljoen stenen als zoete broodjes de pal aan de Rijn in Tolkamer gelegen fabriek. De honderdjarige producent kan de vraag nauwelijks bijbenen. J. Willemsen heeft die ‘snelle’ ontwikkeling van nabij mogen meemaken. “Eind jaren vijftig werd de eerste drogerij gebouwd. De Bylandt-drogerij was in die tijd een begrip. De ovenwarmte die vrijkwam werd benut voor het drogen van stenen, waardoor de productie ook in de winter doorgang kon vinden.”

Het door M. van de Pol opgerichte bedrijf wist zich steeds door bijtijds te moderniseren op de woelige markt staande te houden. Na de wederopbouw raakte het bedrijf in de jaren tachtig desondanks in zwaar weer. Veel steenfabrieken overleefden de recessie niet. Ook De Bylandt kwam het water tot de lippen. “De tasvelden stonden vol stenen. Koude saneringen waren aan de orde van de dag. Ik vreesde voor mijn baan”, bekent Willemsen.

Na twee generaties Van de Pol belandde het familiebedrijf begin jaren zeventig bij Smit-Reinders. Vanaf 1985 behoort het tot Cementbouw Heemstede, onderdeel van NBM-Amstelland.

Het afgelopen decennium werd vooral geinvesteerd in kwaliteit. In 1992 verruilde het bedrijf de vlamoven voor een tunneloven. “We hadden destijds zes kwaliteiten stenen, die toen werden teruggebracht naar een.” Vijf jaar later volgde de aanschaf van een nieuwe pers met tien droogkamers. De steenfabriek beschikt nu over drie tunnelovens. Eind dit jaar wordt een vierde exemplaar in gebruik genomen. “Omdat we de verschillende formaten sneller kunnen afwisselen, kunnen we nog beter inspelen op de vraag en nieuwe stenen als de strengperssteen aan ons assortiment toevoegen.”

Inhaalslag

De productie van straatstenen werd allengs een volledig geautomatiseerd proces. Hoe snel die ontwikkeling zich heeft voltrokken, maakt Willemsen duidelijk aan de hand van cijfers. “In 1965 maakten we met 65 mensen 20 miljoen stenen, nu bedraagt de jaarlijkse productie zestig miljoen met behulp van twintig mensen.”

De Bylandt biedt acht maatvoeringen in vijf standaardkleuren. De grootste afzet vormen de dikformaten, die in veel Vinex-locaties zijn terug te vinden. “Alle maten stenen zijn ten opzichte van elkaar aangepast, zodat meerdere formaten in een werk kunnen worden gebruikt.”

De jubilerende stenenproducent heeft ook in haar jubileumjaar grootste plannen. Dit jaar vindt een uitbreiding plaats met zo’n 7000 vierkante meter met onder andere een vierde multifunctionele tunneloven. Met deze aanwinst zal de jaarlijkse productie eind dit jaar worden opgeschroefd naar honderd miljoen stenen, om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

T. van Baal, manager ontwikkeling en logistiek, spreekt van een inhaalslag. “De hele industrie behaalde in 1987 een omzet van 70 miljoen stenen, nu is dat aantal verdubbeld. Bouwend Nederland heeft de straatstenen twintig jaar links laten liggen. Dat is niet zo snel in te lopen.”

Maar de technologische ontwikkelingen gaan zeker niet ten koste van de kwaliteit. “Metselstenen en straatstenen zullen weer op het niveau van de aloude vlamoven worden geproduceerd. De stenen worden op de traditionele manier gebakken waardoor ze een oude uitstraling krijgen.”

Lingeformaat

Ook na honderd jaar staat De Bylandt nog altijd als innovatief te boek. Zo draagt de fabriek een eigen steentje bij aan het machinaal bestraten. “De stenen worden al in de fabriek in verband gelegd. Door de stenen schuin af te slijpen, ontstaat een voegje. Zo lijkt het of de stenen aan de hamer zijn gestraat.”

Onder het credo ‘sterk in groepsverband’ is het bedrijf het nieuwe millennium ingegaan. “We willen samen met onze opdrachtgevers tot de beste oplossing komen.” Die houding heeft inmiddels tot een nieuw product geleid: het Lingeformaat (24 x 12 x 6,5) een steen die qua afmeting 4 centimeter langer en 2 centimeter breder is dan het waalformaat. “Vooral architecten vallen op deze steen vanwege zijn ruimte-effect” aldus Van Baal.

Vooral in Amsterdam vindt de steen gretig aftrek. Hij is onder andere gelegd in keperverband bij het Olympisch Stadion en zal straks ook op de Overtoom zijn opwachting maken. Inmiddels hebben ook andere gemeenten de nieuwkomer ontdekt. Onlangs koos Gendt, gelegen aan de rivier waar de steen zijn naam aan ontleent, voor het Lingeformaat om het centrum te verfraaien. “Veel gemeenten hebben voor een vermogen op de grond liggen” stelt R. Jansen, manager marktontwikkeling en acquisitie, eraan toe. “Onze stenen hebben alleen een nadeel, ze gaan veel langer mee dan een mensenleven.”

Kerngegevens

Onderneming: Waalsteenfabriek De Bylandt, producent van keramische straatklinkers

Jaarlijkse productie: 60 miljoen stenen Personeel: 30 medewerkers Directie: J.W. Willemsen, T. van Baal en R. Jansen

Reageer op dit artikel