nieuws

Nederlands ontwerp voor beheersysteem groot meer Filipijnen voorbeeld voor projecten over de hele wereld

bouwbreed Premium

delft – De Nederlandse ambassade op de Filipijnen heeft WL|Delft Hydraulics opdracht gegeven een waterbeheersysteem te ontwerpen voor Laguna de Bay, het grootste meer van Zuidoost-Azie.

Het systeem kan een voorbeeld worden voor andere projecten over de hele wereld.

“Het belangrijkste effect is de training van de lokale deskundigen. Dat is vaak van eminent belang”, licht ir. T. Nauta toe. Hij is teamleider van het project Laguna de Bay. “We gaan alles, van de bronnen tot het ecologisch effect, in kaart brengen. Eerst maken we er een model van, daarna ontwikkelen we een instrument om verschillende scenario’s voor de toekomst door te rekenen. Dat is grotendeels computerwerk, met uitzondering van de interpretatie.” Een belangrijk deel van het project is het overdragen van de kennis van het systeem aan de deskundigen van het ‘Laguna Lake Development Authority’ (LLDA). “Helaas verdwijnen die deskundigen vaak na de training naar een hogere functie. Ze zijn dan in Europa geweest en dat verhoogt hun waarde”, voegt Nauta toe.

De afdeling Netherlands Development Aid (Neda) van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft echter juist dit project op de Filipijnen gekozen, omdat de LLDA vrij sterk staat. De verwachting is, dat de kennis niet zomaar verloren zal gaan en dat er van het project een flinke voorbeeldwerking zal uitgaan.

Drinkwater

Laguna de Bay is een meer met een oppervlakte van 90.000 hectare, in de directe omgeving van de hoofdstad Manilla. Het meer wordt gebruikt voor zowel de bereiding van drinkwater als de lozing van ongezuiverd huishoudelijk en industrieel afvalwater.

De visserij en scheepvaart zijn de afgelopen decennia sterk gegroeid. Al deze activiteiten staan op gespannen voet met elkaar en met het natuurlijke milieu. “Er komt ook zout water in het meer, via een biologisch zo goed als dode verbinding met de oceaan”, aldus Nauta. “Maar het schijnt, dat de laatste jaren het zuurstofgehalte van Laguna de Bay iets toeneemt. Hoe dat komt, weten we nog niet.”

Wildgroei

Net als Lake Victoria in Afrika is de ecologie van Laguna de Bay verstoord door het uitzetten van niet-inheemse vissen en een wildgroei van de waterlelie. Al sinds de jaren zestig wordt voor de vervuiling van het meer gewaarschuwd. “Maar ja, de prioriteiten in een land als de Filipijnen liggen nu eenmaal anders. De industrie gaat voor, daar valt geld mee te verdienen”, aldus Nauta.

Het Laguna de Bay project kost drie miljoen gulden en duurt twee jaar. WL|Delft Hydraulics is de hoofdaannemer, bijgestaan door Haskoning, NITG-TNO, Jan van ’t Hoff Consultancy en Ronald Waterman. Op de Filipijnen zijn DCCD Engineering Corporation, het Marine Science Institute, het National Institute of Geological Sciences en het Mines and Geoscience Bureau betrokken.

De deelnemers hopen dat het systeem de politici zal helpen om betere beslissingen te nemen. Misschien kunnen de vervuiling en verstoring van het milieu nog een halt worden toegeroepen.

Reageer op dit artikel