nieuws

Molens Kinderdijk krijgen opknapbeurt

bouwbreed

kinderdijk – De verwaarloosde molens van het ‘wereldmonument’ Kinderdijk krijgen tussen 2003 en 2005 een stevige opknapbeurt. De kosten bedragen tussen 5 en 10 miljoen gulden.

Voor de renovatie wordt een nieuwe Stichting Werelderfgoed Kinderdijk in het leven geroepen. Die presenteert op 13 mei haar plannen, tijdens de jaarlijkse molen- en fietsdag. De stichting bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer Zuid-Holland, Hoogheemraadschap Alblasserwaard/

Vijfheerenlanden en de gemeenten Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland.

De stichting richt zich allereerst op met het opknappen van de huidige voorzieningen. Zo wordt de roedenloods in ere hersteld, waarna het gebouw ook een museumfunctie krijgt. Verder richt de stichting zich op beheer, restauratie en onderhoud van de molens, molenerven en opstallen. Ook worden de fiets- en wandelroutes aangepakt.

In een later stadium gaat de stichting bekijken of er ruimte is voor tentoonstellingen over het natuurgebied en fietsroutes langs waterschapswerken. Ook wordt gekeken of een vervoerssysteem over water, parkeerplaatsen en horeca de toeristische trekpleister nog aantrekkelijker kunnen maken.

Reageer op dit artikel