nieuws

Lelystad luistert naar Wereld Natuur Fonds

bouwbreed

lelystad – De gemeente Lelystad gaat de nieuwe woonwijk De Landerijen ontwikkelen en bouwen volgens het duurzame, energiezuinige concept van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Beide partijen tekenen daarvoor morgen een samenwerkingsovereenkomst tijdens de BouwRai in Amsterdam.

In de nieuwbouwwijk is plaats voor 1800 woningen. Het is voor het eerst dat in Nederland zo’n grootschalig project wordt gebouwd volgens de milieuvriendelijke WNF-voorwaarden.

Dat betekent dat in de huizen gebruik wordt gemaakt van zonne-energie, met een zonneboiler of zonnecelmodule. Bewoners zijn dan goedkoper uit omdat ze geen milieuheffing hoeven te betalen. Verder wordt bij de bouw het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen toegepast, wordt hout met het certificaat Forest Stewardship Council gebruikt, en moeten de huizen een energieprestatiecoefficient hebben van maximaal 0,75. Een adviesbureau zal ontwerp en uitvoering toetsen.

Door het samenwerkingsakkoord verplicht Lelystad zich ook in de toekomst woonwijken te realiseren volgens de WNF-uitgangspunten. In 2001 gaat het om een nieuw stadsdeel in Lelystad-Zuid met 9000 woningen.

Reageer op dit artikel