nieuws

HBG betaalt ex-voorzitter Vitesse voor stadion-advies

bouwbreed

rijswijk – Het Rijswijkse bouwconcern HBG betaalt ex-voorzitter Aalbers van de Arnhemse voetbalclub Vitesse voor het concept van het Gelredome. Volgens woordvoerder A. Pronk van HBG krijgt Aalbers een vergoeding voor die stadions waarbij hij voor het bouwconcern heeft bemiddeld.

Aalbers zag zichzelf als de geestelijk vader van het concept van Gelredome, het uitschuifbare Vitesse-veld. HBG was een van de vier bouwers van het Arnhemse stadion.

Aalbers leidde diverse delegaties van stads- en voetbalbesturen in het Gelredome rond en maakte hen enthousiast voor het concept van het uitschuifbare veld. “Iedereen die denkt een nieuw stadion te gaan bouwen, komt op een gegeven moment in Gelredome terecht”, zegt Pronk.

“Hij heeft er veel tijd, moeite en energie ingestoken om delegaties te informeren en te enthousiasmeren”.

De werkzaamheden van de controversiele ex-voetbalvoorzitter leverden HBG indirect het contract op voor de bouw van de Duitse club Schalke 04. Verder is het concept van het stadion in Gelsenkirchen afgekeken van dat van Gelredome. De vergoeding _ geen vast percentage _ geldt ook voor toekomstige opdrachten die HBG mede dankzij Aalbers’ inspanningen in de wacht sleept.

Orders

Het bouwconcern hoopt onder meer in de toekomst enkele grote mega-orders voor nieuwe stadions in Duitsland te verwerven. De kans daarop neemt toe als Duitsland in 2006 de kandidatuur voor de organisatie van de EK zou krijgen. De oosterburen zijn daarvoor een van de drie belangrijkste kandidaten.

Vitesse en Gelredome zijn overigens niet blij met de adviesactiviteiten en neveninkomsten van Aalbers. Hij zou daarvoor geen toestemming hebben gevraagd. De werkzaamheden zijn volgens hen bovendien gedaan in het kader van de functies die hij bekleedde.

Reageer op dit artikel