nieuws

Glansbehoud maat voor duurzaamheid van verfsystemen

bouwbreed

haarlem – Een paar jaar in weer en wind heeft niet op alle verfsystemen dezelfde invloed. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van een langlopende praktijktest die het centrum voor Onderzoek en Technisch Advies heeft uitgevoerd.

Watergedragen verven blijken na vier jaar buitenlucht nog steeds even veel te glanzen als in het begin. De traditionele, oplosmiddelrijke alkydharsverven daarentegen verliezen na twee jaar al een aanzienlijk deel van hun aanvangsglans en zijn vijf jaar na het aanbrengen gemiddeld 30 procent kwijt. Voor de relatief milieuvriendelijke high solids komt het glansverlies na vijf jaar gemiddeld zelfs op 50 procent.

De langlopende praktijktest is begonnen in 1994 en omvat momenteel raamkozijnen in ruim 65 wooncomplexen. Deelnemers zijn beheerders van onroerend goed en schilders- en onderhoudsbedrijven.

Het onderzoek omvat producten van vele bekende fabrikanten en moet uitsluitsel geven over de levensduur van de producten onder invloed van factoren als kozijndetaillering, houtsoort, voorbehandeling, kleur en belastingsituatie.

Glansbehoud

Het Centrum voor Onderzoek en Technisch Advies (COT) dat het doorlopende onderzoek uitvoert, beschouwt het glansbehoud als indicatie voor de duurzaamheid van het betreffende systeem.

Glansbehoud is een relatief begrip en staat los van de absolute waarde van de glans. Zo glanst acrylaat al vanaf het begin minder dan alkydhars. Toch gaat het juist om de eventuele afname van de glans. Verf die snel glans verliest, zal sneller afpoederen en eerder barsten vertonen. Uiteindelijk ontstaan ook eerder blaren. Langlopend onderzoek is natuurlijk zeer geschikt om te controleren of dit uitgangspunt klopt.

Tot nu toe blijkt dat wat betreft de oudste verf in het onderzoek inderdaad het geval te zijn. Zo vertoont het afpoederen van de verf een beeld dat overeenkomt met het glansverlies.

Bekende merken

Het onderzoek is de opvolger van een gesubsidieerd onderzoek uit de periode 1989-1994. Daarin is een groep acrylaatverven vergeleken met een groep alkydharsverven en een groep high solids.

Na een paar jaar bleken ook binnen de groepen zelf grote duurzaamheidsverschillen te bestaan. Vandaar dat in het lopende experiment afzonderlijke producten onderling worden vergeleken, vaak in diverse kleuren en soms zowel in een oude als in een nieuwere variant. Momenteel gaat het om dertien watergedragen verven, 32 high solids en 21 alkydharsen. De producten zijn afkomstig van fabrikanten als Akzo Nobel, Boonstoppel, Brink/Molyn, Caparol, Drost, Einz’a, Finncoatings, Hasco, Herberts, Sigma, Trimetal, Van Wijhe, Veveo en De Vos.

Alle wooncomplexbeheerders betalen mee aan het onderzoek en krijgen jaarlijks een redelijk gedetailleerd verslag met de testresultaten van alle afzonderlijke producten. Alleen over hun eigen huizencomplex krijgen ze werkelijk alle details.

Reageer op dit artikel