nieuws

Een buitenverblijf voor de allerkleinsten

bouwbreed

groningen – ‘Lutje Potje’. Onder deze bedrijfsnaam bouwen Wim en Gerda van der Schaaf uit het Groningse Saaxumhuizen sinds enige tijd kleine buitenverblijven voor baby’s. Vervolgens verhuren zij deze ‘woninkjes’.

De huisjes zijn circa 1 meter breed, 1,25 meter hoog en 65 centimeter diep. Zij hebben een openslaand dak, aan de zijkant een raam van horregaas, een matras en aan een kant wieltjes. In zo’n verrijdbaar onderkomen kunnen baby’s op verantwoorde wijze in de buitenlucht vertoeven. Lutje Potje is het enige bedrijf in Nederland die dergelijke huisjes fabriceert.

Door buitenlucht krijgen baby’s meer vitamine D, waardoor ze weerstand opbouwen. Het idee om baby’s te slapen leggen in een ‘konijnenhok’, stamt uit de jaren dertig. De Groninger plattelandsdokter Posthumus uit Eenrum is de bedenker ervan. Destijds waren de meeste huizen nog kil en vochtig. Ook hadden de moeders vaak weinig tijd voor hun kinderen. Posthumus ontwierp daarom een babyhuisje voor buiten, zodat het kind frisse lucht kreeg en veilig in de buurt van de moeder kon liggen. Jarenlang kwamen de huisjes alleen voor in de provincie Groningen en werden ze door particulieren zelf gebouwd.

Maar vijftien jaar geleden besloot een bedrijf tot grootschalige productie van de babyhuisjes. Het timmerde er commercieel mee aan de weg, waardoor de kleine buitenverblijven ook meer in andere provincies voorkwamen.

Katten

Sinds tweeenhalf jaar heeft de familie Van der Schaaf de productie van de babyhuisjes van het bedrijf overgenomen en opereert zij onder de naam Lutje Potje. Dat is Gronings voor kleine baby.

“Veel mensen zetten hun kind nog steeds in de kinderwagen buiten. Maar dan moeten ze telkens opletten of er geen katten in de wagen springen of dat de baby last heeft van vliegen”, zegt Gerda van der Schaaf. “Maar met een babyhuisje heb je die problemen niet en hoeven ouders zich niet ongerust te maken”, noemt zij als voordelen van haar product.

Afhankelijk van omstandigheden kan een baby tot en met vijftien maanden in het babyhuisje vertoeven. Gemiddeld hebben ouders het ruim een half jaar in gebruik. ’s Zomers kan een baby vanaf een week of drie al buiten liggen, ’s winters ongeveer vanaf drie maanden. Zelfs droge vrieskou hoeft geen bezwaar te zijn om het kleine kindje in het onderkomen te leggen. Alleen bij mist is het niet aan te bevelen.

Series

Het bedrijf van Van der Schaaf maakt de huisjes in series. De houten onderdelen worden op maat gemaakt en aan elkaar geschroefd, waarna de afwerking met gifvrije verf plaatsvindt.

“We verhuren de huisjes, aan verkoop doen we niet. Zo kunnen we elk onderkomen door de jaren heen meermaals verhuren. Veel kinderdagverblijven en vooral particulieren zijn de grootste afnemers”, zegt Van der Schaaf. “In de drie noordelijke provincies bezorgen we ze aan huis, via een transportbedrijf worden de onderkomens in de rest van Nederland afgeleverd. Of het fenomeen babyhuisjes bekend is in de rest van de wereld? Bij ons weten niet. Alleen in Scandinavie schijnt een soortgelijke vinding als de onze te worden gebruikt.”

De drukke periode voor Lutje Potje breekt volgens Van der Schaaf weer aan. “Vooral in de zomermaanden is er veel vraag naar”, zegt Van der Schaaf. “Vanaf eind mei moeten de mensen weer reserveren, anders vissen ze naast het net.”

Een babyhuisje van Lutje Potje in kinderdagverblijf Roezemoes te Drachten.

Foto: Persbureau Noordoost

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels