nieuws

Communicatie in de bouw kan veel beter

bouwbreed Premium

delft – De communicatie bij bouwprojecten kan worden verbeterd. De Delftse promovendus S. van Nederveen heeft een model ontworpen, ‘de objectenboom’. Hij heeft zijn ‘objectenboom’ vooral ontwikkeld voor grote bouwprojecten zoals Schiphol, de Betuwelijn en de hogesnelheidslijn.

Uit eigen ervaring bij de HSL weet hij wat voor fouten en vertragingen kunnen ontstaan als gevolg van slechte communicatie. “De verschillende disciplines hebben allemaal hun eigen systeem. Zodra zij met elkaar in aanraking komen, blijkt dat zij verschillende termen hanteren voor dezelfde objecten.”

In de objectenboom wordt precies weergegeven uit welke elementen het project bestaat: bruggen, kabels, spoorwegovergangen. Met deze objecten als uitgangspunt, weten de deelnemers van elkaar precies waar ze het over hebben.

Reageer op dit artikel