nieuws

Bouwvakkers vallen voor extra geld

bouwbreed Premium

Het was een wervende advertentie vijf weken geleden in de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad. “Van der Velden Dienstengroep BV is de best betalende onderneming in de bouwsector met circa 350 medewerkers en door de gigantische groei MET SPOED op zoek naar: 70 ervaren allround (beton) timmerlieden, ervaren bouwopruimers en 30 ervaren steigerbouwers.”

De best betalende onderneming in de bouwsector; dat roept vragen en nieuwsgierigheid op. Directeur K. Klijnstra heeft echter weinig zin op telefonische vragen in te gaan. “Ik doe niet geheimzinnig over het loon dat ik aan mijn mensen betaal”, zegt hij. Verder wil hij niets zeggen. Publiciteit heeft hij niet nodig. Het loopt toch al storm.

Korte tijd daarna gaat Klijnstra toch akkoord met een interview met de Cobouw-verslaggever. Op het moment dat de laatste al op weg is naar zijn bestemming, blaast Klijnstra het vraaggesprek af. Hij heeft toch weinig zin om te praten. Heeft hij iets te verbergen?

‘U leest het goed’

Twee weken later staat de wervende advertentie opnieuw in het landelijke ochtendblad. Het bedrijf wil allround timmerlieden en timmerlieden voor de renovatiesector aan zich binden. “Wij bieden: – U leest het goed -1310,- netto per week, alleen voor mensen in Zuidwest Nederland. Tevens bieden wij een vaste baan plus een vakantie BONUS VAN -2500,- bruto voor in de bouwvak!!!.”

Uit de tweede advertentie is op te maken dat het bedrijf erin is geslaagd zo’n zestig timmerlieden aan te trekken. Immers, de eerste keer had Van der Velden Dienstengroep zo’n 130 mensen nodig en nu nog maar 70. Klijnstra nog maar eens gebeld. Hij houdt opnieuw de boot af, maar steekt ondertussen toch flink van wal. “Het loopt perfect”, zegt hij na enig aandringen. “Vanaf februari heb ik al 150 mensen aangenomen en ik kom nog steeds tekort. Iedereen roept maar dat er geen goede timmerlieden zijn. Ze zijn er genoeg, je moet ze alleen wel goed betalen.” Klijnstra is wel zo eerlijk te zeggen dat hij de extra loonkosten wel doorberekent aan de opdrachtgever.

Van der Velden Dienstengroep is in het gehele land actief. Klijnstra heeft werken lopen in Amsterdam, Rotterdam, Almere, Utrecht, Lelystad, Eindhoven, Den Bosch, Vlissingen en Terneuzen, zowel in de woning- als utiliteitsbouw. In zijn telefonische toelichting verklaart Klijnstra nu de best betalende onderaannemer van Nederland te zijn. “Ik betaal zeker 70 gulden per week meer dan anderen”, zegt hij. Hij doet het met plezier, want er is een “gigantische vraag naar goede mensen”. Voor de duidelijkheid: de timmerman die 1310 gulden netto per week verdient, is dan wel de hele week van huis af.

Klijnstra heeft weinig moeite te erkennen dat hij goede vaklieden bij collega’s en concurrenten wegkoopt. Daar is toch niks mis mee. “Niet iedereen is daar gelukkig mee, dat weet ik. Maar dat kan me niets schelen. We vechten toch allemaal voor ons brood?”

Optimistisch

De directeur van het bouwbedrijf ziet de toekomst optimistisch tegemoet. “Het wordt hier een tweede Berlijn”, verwoordt hij symbolisch de overvloed aan bouwputten in ons land. Bovendien heeft hij werk zat, goede mensen in dienst, hoor je hem niet klagen over geringe marges, en bedraagt het ziekteverzuim bij zijn bedrijf slechts 3 procent. Hij heeft minimaal nóg honderd mensen nodig. En die komen er óók.

De opvallende advertenties van Van der Velden Dienstengroep BV zijn in de bouwwereld niet onopgemerkt gebleven. “In het oosten van het land kom ik hun mensen vaak tegen”, reageert de commercieel directeur van een uitzendbureau dat is gespecialiseerd in bouwpersoneel. Uit de advertenties leidt hij af dat de Groep de bedrijfstak-eigen regelingen niet toepast. “Ze werken niet conform de bouw-cao”, aldus de directeur, die liever anoniem blijft. Over de riante salarissen die Klijnstra aanbiedt, is hij niet onder de indruk. “Geld droogt ook op.”

Weinig aan de hand

Een woordvoerder van de Bouw- en Houtbond FNV laat echter doorschemeren dat met Klijnstra’s bedrijf weinig aan de hand lijkt te zijn. “Het bedrijf heeft geen goede, maar ook geen slechte reputatie”, aldus de woordvoerder. Het staat ingeschreven bij de Sfb Groep en draagt dus gewoon sociale premies af. Daarom zal het ook vakantiebonnen moeten uitkeren, meent de bond. Bovenop de vakantiebonus van 2500 gulden bruto voor in de bouwvak, zoals de AD-advertenties meldden. Klijnstra bevestigt in een derde telefoongesprek dat hij inderdaad aan die verplichting voldoet.

Bart Withagen, commercieel directeur van het detacheringsbureau Bouwpartners BV, is onder de indruk van de lonen die het Amstelveense bedrijf uitbetaalt, maar meer complimenten heeft hij niet in petto. “Geen aannemer wil dit soort bedragen betalen”, zegt hij, doelend op de circa 1300 gulden voor timmerlieden, waarmee Klijnstra adverteerde.

Bouwpartners kwam enkele maanden geleden in het nieuws met het aanbod bouwvakkers per jaar vijf weken extra uit te betalen als ze geen enkele dag ziek zijn.

Geen concurrent

Withagen komt met een waslijst van kritiek: “Wij hebben enkele jongens van Van der Velden overgenomen. Ze hadden grote onvrede met hun werk. Via een telefonische procedure worden ze aangenomen. Na drie weken komt er eens iemand op de bouwplaats kijken. De begeleiding van de werknemers is slecht. Ze moeten hun eigen gereedschap meenemen. De werknemers doen het grove ruwbouwwerk, vaak op afgelegen plaatsen. En het gaat vaak om kortstondige projecten.”

Bovendien meent Withagen dat het Amstelveense bedrijf aan “branchevervuiling” doet door tegelijkertijd op te treden als detacheerder en (onder)aannemer. “Voor ons is het geen concurrent”, aldus de commercieel directeur van Bouwpartners. “Wij richten ons op de middellange en lange termijn. Op kwaliteit en commitment.”

‘Iedereen vecht voor zijn brood’

Reageer op dit artikel