nieuws

‘Berlijnse muur’ Eijsden leidt tot papieren oorlog

bouwbreed

eijsden – Het echtpaar John en Alberta Reintjens uit Eijsden trekt volop ten strijde via een papieren oorlog tegen wat nu al in Zuid-Limburg spottend de nieuwe Berlijnse Muur wordt genoemd.

De aanvankelijk 7,5 meter, nog niet bestaande stenen afbakening, gepland door Union Miniere Oxyde, is inmiddels teruggebracht tot zes meter aan de straatkant. Het bedrijf is gevestigd tegenover het huis van de familie in de ir. Rocourstraat.

Het bedrijf Union Miniere Oxyde wil een loods bouwen met een lengte van zestig meter en een hoogte van 7,5 meter voor de opslag van pallets. De provincie verstrekte de milieuvergunning, de gemeentelijke welstandscommissie had al evenmin bezwaar, maar de commissie Ruimtelijke Ordening reageerde verdeeld.

De familie Reintjens kijkt nu al tegen een kale muur aan, die enigszins aan het zicht wordt onttrokken door populieren. Muur en bomen zullen echter moeten wijken voor de nieuwe plannen en die zullen volgens Reintjens leiden tot een complete zonsverduistering in zijn huis.

Reintjens daarover:”Dan moet ik de hele dag het licht aan houden. Bovendien zal de waarde van mijn huis flink dalen”

De hoogte van het gebouw zou mede zijn bedoeld als geluidswering. Tijdens de raadsvergadering deze week werd een voorstel van Union Miniere Oxyde geaccepteerd om het geplande gebouw, met een zogenaamd lessenaarsdak, om te draaien. Daar-mee wordt de hoogte aan de straatkant teruggebracht naar zes meter en loopt die op het terrein op tot 7,5 meter.

Een woordvoerder van de gemeente: “Er is hier sprake van een bedrijfsterrein. Daar willen we niet te veel beperkingen opleggen. De afstand tussen de muur en de woning van de familie Reintjens bedraagt circa twaalf meter. Dat lijkt ons eerlijk gezegd wel voldoende.”

Reageer op dit artikel