nieuws

Belangstelling Japan voor bouw in Sneek

bouwbreed

sneek – In Japan zien ze Sneek als voorbeeld voor stedenbouw. Wethouder F. Middelhoff gaat deze maand naar Kurobe om een inleiding te houden op de tweede ‘grass roots’-conferentie over de inrichting van steden. De eerste vond plaats in 1998.

De Sneker wethouder is om twee redenen uitgenodigd. In de eerste plaats omdat er al bijna dertig jaar een stedenband bestaat tussen Sneek en Kurobe. Dat leverde Sneek onder andere de eerste Europese vestiging van een Japans bedrijf op, dat onder andere aluminium bouwprofielen produceert.

“Tweede reden is dat Sneek z’n stedelijke vorm gekregen heeft door de eeuwen heen. Vooral in Japan zie je veel kale rechttoe rechtaan wijken naar Amerikaans voorbeeld”, zegt Middelhoff. De sterk nationaal geleide planologie is daar debet aan. Zij leidde tot eenvormigheid, met onder andere grote winkelcentra buiten het stadscentrum. Daardoor verloren de centra hun speciale karakteristieken en werden zeer monotoon.

In Sneek is dat niet het geval. “Wij fungeren als voorbeeld hoe je een stad rond water kunt bouwen, waar je de woonfunctie in integreert”, aldus Middelhoff.

Reageer op dit artikel