nieuws

Allround Bouw Vrouw heeft het prettig druk

bouwbreed Premium

groningen – Tineke Hoeksma begon in 1997 als eerste vrouw in het Noorden haar eigen bouwbedrijf Allround Bouw Vrouw in het gehucht Lellens. Ruim drie jaar later is haar orderpakket aanzienlijk gegroeid en heeft ze ee n vaste medewerkster in dienst. Hoewel bewust voor een kleine bedrijfsopzet is gekozen, overweegt Hoeksma op termijn haar personeelsbestand verder uit te breiden.

Al zijn vakbekwame mensen ook voor Hoeksma (39) moeilijk te vinden, toch denkt ze op termijn nog wel enkele vrouwelijke vaklui te kunnen vinden. “Dat zal overigens hooguit om twee vrouwen gaan, want ik voel er weinig voor de hele dag dingen te moeten regelen op kantoor”, aldus Hoeksma. “Ik blijf liever actief op de werkvloer. De klussen blijven het belangrijkste. Dat is waarmee ik me zoveel mogelijk wil bezighouden en dat is ook de reden waarom ik het bedrijf niet te groot wil laten groeien.”

Werkplaats

Allround Bouw Vrouw, vooral gespecialiseerd in timmer-, metsel- en tegelklussen in en om het huis, moet het voor een groot deel van de particuliere markt hebben. Verder houdt Hoeksma zich bezig met renovaties en restauraties voor particulieren, bedrijven en instellingen.

Inmiddels mag Allround Bouw Vrouw zich verheugen in opdrachtgevers verspreid over de hele provincie Groningen. Dat nam het afgelopen jaar zelfs zodanige vormen aan, dat Hoeksma vanwege het overvolle orderpakket en de minimale bezetting af en toe noodgedwongen nee moest verkopen.

Dat Hoeksma een nieuwe uitdaging zoekt, blijkt uit het feit dat ze per 1 mei een gedeelte van een voormalige steenfabriek in Winneweer heeft gekocht. De bedoeling is dat hier binnenkort een grotere werkplaats wordt gevestigd. Op termijn moet in het nieuwe pand tevens een galerie worden ingericht, waar Hoeksma de door haar zelf ontworpen en vervaardigde designmeubelen wil exposeren. De huidige vestiging van Allround Bouw Vrouw in Lellens blijft overigens gewoon bestaan.

Aanvankelijk werd door sommige klanten met enige scepsis gereageerd op het feit dat een bouwbedrijf door een vrouw wordt geleid. Toch heeft Hoeksma daarvan momenteel weinig last meer. “Het gaat erom dat je vakwerk aflevert, correct met je klanten omgaat en de boel netjes en schoon achterlaat. Als wij ergens binnenkomen, doen wij altijd onze schoenen uit. Ook zorgen we ervoor dat na de klus alles netjes wordt afgewerkt en dat eventuele rotzooi altijd wordt opgeruimd. En dat laatste is in de bouwbranche niet altijd even gebruikelijk. Daarin zie je terug dat wij vrouwen zijn.”

Dat vrouwelijk ondernemers in de bouwbranche nog steeds een uitzondering zijn, blijkt wel uit het gegeven dat Hoeksma voor zover bekend nog steeds de enige vrouw in het Noorden is met een eigen bouwbedrijf. “De bouw is een echte mannenwereld en het valt voor vrouwen niet altijd mee zich daarin staande te houden”, zegt Hoeksma. “Voor mij is het een hele bewuste keus geweest alleen met vrouwen te werken. Onze naam Allround Bouw Vrouw dekt de lading dan ook volledig.”

Specialiseren

Hoewel Hoeksma zich op termijn meer wil gaan specialiseren in timmerwerk en restauraties, vindt ze het belangrijk een zo compleet mogelijk product af te leveren. “Eigenlijk doen we alle voorkomende werkzaamheden. Kozijnen, borstweringen, serres, fietsenhokken, noem maar op. “Klanten vinden het nou eenmaal prettig als er een kant-en-klaar product wordt afgeleverd. Die andere disciplines, behalve het timmeren, zullen we dan ook zeker blijven doen. Maar als de markt het toelaat, hoop ik steeds meer in de richting van de restauraties te groeien. Dat vind ik persoonlijk het mooiste werk dat er bestaat.”

Reageer op dit artikel