nieuws

Aanleg haven Gaza later Contract weer niet ondertekend

bouwbreed Premium

den haag – Zorgen over extra bouwkosten hebben gezorgd voor uitstel van de aanleg van een haven aan de Gaza-strook. De financiers buigen zich momenteel met de Palestijnse Autoriteit over de risico’s die zij lopen en de dekking ervan.

De Palestijnse Autoriteit is opdrachtgever. “Vrijdag had het contract ondertekend moeten worden, de bouw zou dan op 1 april beginnen”, bevestigt J. Shadid, de commercieel attache van de Palestijnse Autoriteit in Den Haag. Maar de Autoriteit moet voor het definitieve contract eerst nog enkele verzekeringstechnische details uitwerken. Die betreffen de extra kosten die opdoemen als de aanleg van de haven langer duurt dan voorzien.

De vraag wie daarvoor opdraait, willen de financiers, waaronder Nederland, Frankrijk en de Europese Investeringsbank (EIB), vooraf geregeld hebben, verklaarde een woordvoerder van de Nederlandse Credietverzekeringsmaatschappij (NCM). Die dekt de risico’s van de aannemer, Ballast Nedam. De NCM kan op zijn beurt weer aankloppen in Den Haag als de opdrachtgever bij betaling in gebreke zou blijven. De bouw van de haven kost rond de 60 miljoen dollar.

Ondertekening van het contract met de aannemer is in de afgelopen vier jaar al een aantal malen niet door gegaan.

Aanneemsom

Over het jongste uitstel haalt de diplomaat zijn schouders op. Hij wil nu ergens tussen april en september aan de bouw beginnen. “Voor alles voor het baggeren is gemobiliseerd, zijn we zeker twee tot drie maanden verder.” Het storten van steenblokken zal de komende periode met enorm harde windstoten en de hoge golven niet meer lukken, vreest Shadid. Het uitstel van de eerste bouwwerkzaamheden betekent volgens Shadid dat de aannemer de grootste klussen pas na het komende winterseizoen kan uitvoeren.

Volgens een woordvoerder van Ballast Nedam zal met regelen van de verzekeringen in elk geval slechts een paar dagen gemoeid kunnen zijn. Die zouden lopende het werk altijd in te halen moeten zijn, zodat van vertraging in enige zin geen sprake kan zijn. Maar er is nog geen contract ondertekend, waardoor preciese gegevens over het werk nog ontbreken.

Ook eventuele consequenties voor de aanneemsom zijn volgens de woordvoerder pas aan de orde bij het ondertekenen van het contract.

Reageer op dit artikel