nieuws

Zweedse bond schrikt van cijfers arbeidsongeschiktheid

bouwbreed Premium

De bouwbond in Zweden reageert geschokt op de uitslag van een onderzoek naar het arbeidsmilieu in de branche. Volgens dat onderzoek is 60 procent van de werknemers in de bouw een of meer keren arbeidsongeschikt geweest als gevolg van een ongeval op het werk.

Twintig procent van de bouwvakkers raakte dusdanig geblesseerd, dat ze minstens een maand op non-actief moesten worden gesteld. Ruim 70 procent vindt het werk gestresst en 64 procent is van mening dat het werktempo de afgelopen vijf jaar is opgevoerd. Drie van de vier werknemers van vijftig jaar en ouder hebben een blijvende fysieke schade opgelopen.

De bond doet een dringend beroep op de werkgevers om de negatieve trend te keren. “Als we erover moeten praten dat bouwvakkers al op 57-jarige leeftijd zijn versleten, zijn pogingen om jongeren te rekruteren bij voorbaat tot mislukken gedoemd”, meent bondsvoorzitter Bengtsberg. Hij schrijft de groeiende stress in de bouw toe aan de onderlinge wedijver van de ondernemers. “De bedrijven beconcurreren elkaar met korte bouwtijden en zetten de gezondheid van de werknemers op het spel. Maar 60 procent van de werknemers kan gebruik maken van bedrijfsgezondheidszorg, hoewel die sinds 1995 is vastgelegd in de cao.”

Van de werkgevers verwacht de bond onder meer dat er meer wordt gedaan aan de opleiding van het personeel op het gebied van arbeidsomstandigheden. De bouwlocaties moeten worden nagelopen op arbeidsveiligheid.

Zelf wil de bond de frequentie van de controle op de arbeidsveiligheid en de naleving van de arbeidsvoorwaarden sterk opvoeren.

Reageer op dit artikel