nieuws

Witte Huis en Capitool werk van zwarte slaven

bouwbreed

Graafwerk in de nationale archieven in Washington heeft geresulteerd in een pijnlijke ontdekking. Het Witte Huis en het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad werden tweehonderd jaar geleden gebouwd met hulp van zwarte slaven.

Vijf dollar per maand kregen de slaven. Dat wil zeggen, zij kregen niets. Dat geld werd uitbetaald aan hun ‘eigenaren’. Het lokale televisiestation WRC-TV kwam met de onthulling en met de betaalbewijzen voor het slavenwerk. Acht jaar werd er gebouwd aan het Witte Huis – de ambtswoning van de president – en het Capitool – de zetel van het Congres, het parlement. Dat bood werk aan 650 bouwvakkers. Vierhonderd van hen waren slaven.

“Dat was voor de overheid betrekkelijk goedkoop”, aldus professor in de geschiedenis William Allen van de George Washington Universiteit. “Dat was een belangrijke factor, want de economie was toen wisselvallig. Bezuinigingen kostten vooral de vrije bouwvakkers hun baan. De goedkope slaven konden blijven”, verklaart hij.

Het is volgens Allen geen verrassing dat er slaven meewerkten aan beide gebouwen. “De meeste arbeiders in die tijd waren zwarte slaven, maar het is natuurlijk wel pijnlijk dat wij die twee gebouwen aan binnen- en buitenlandse toeristen presenteren als de symbolen van onze democratie en vrijheid. Symbolen waarvan de fundamenten nu de zweetsporen van slavenwerk blijken te dragen.”

Dankbetuiging

Congreslid Watts pleit voor een postume vorm van dankbetuiging “aan alle slaven die hebben meegeholpen ons land op te bouwen”. Hij dient daartoe een resolutie in. Veel van het werk dat de slaven aan het Witte Huis hebben verricht, verdwijnt binnenkort overigens. Er staat namelijk een massale, ondergrondse uitbreiding van de krakkemikkige presidentiële ambtswoning op stapel. “Als daarbij maar geen goedkope, illegale immigranten worden ingezet, want dan worden onze nakomelingen over tweehonderd jaar weer met zo’n desillusie geconfronteerd”, verzucht professor Allen.

Reageer op dit artikel