nieuws

Week van 30 procent

bouwbreed

Schaalvergroting door fusie. Dat was het thema van deze week. En 30 procent winstgroei (vorige week uitgevonden door HBG) was het motto.

Maandag beet de beurs zelf de spits af door de fusie aan te kondigen met de collegabeurzen in Parijs en België. In tijden van snelheid en toenemende eisen aan het handelssysteem kun je als klein, regionaal beursje aan de rand van de Wallen (omzet in 1999: 3300 miljard) niet in je eentje overleven. Dat begrijpt ieder kind.

Tussen neus en lippen door vond de beursorganisatie ook nog tijd om NBM-Amstelland officieel op de vingers te tikken. Een hafjaarwinst presenteren die 43 procent onder die van het vorige halfjaar lag zonder winstwaarschuwing vooraf. Foei! De bouwer wist de maandag overigens wel af te sluiten met een bescheiden koerswinst.

Dinsdag was er niet veel gaande op het Damrak door het op handen zijnde rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve Board. Dat kwam ’s avonds: de rente ging met een kwart procent omhoog naar 6 procent. NBM-Amstelland meldde dat de winstval beperkt was gebleven tot 19 procent. Geheel conform het Thema en Motto van de week voorspelt NBM een winstgroei van 30 procent. En schaalvergroting door fusie moet er ook komen, ook al horen we daarover pas later meer.

Donderdag kwam Geveke met het nieuws van – jawel – een overname, schaalvergroting u kent het wel. Het levert de machinedealer een winstgroei op van, niet moeilijk te raden, 30 procent. Boskalis kreeg die dag Ongelijk van de rechter: alweer een foei, maar mag over twee maanden nog eens proberen een bod te doen op HBG.

Vrijdag presenteerde Grontmij trotse jaarcijfers. Een omzetgroei van bijna 30 procent, hoewel het bedrijf voor het komende jaar wat bescheidener inzet, dus het aandeel moest inleveren. Het andere grote nieuws, van Ballast dat graag de schaal vergroot en dus in gesprek is met het Belgische Van Oord, vond gretiger aftrek. Het aandeel Ballast kon vrijdag winnen. Overigens ontkent Ballast in alle toonaarden. Want praten is niet onderhandelen (zie Boskalis-HBG) en Iedereen praat met Iedereen. Waarover zouden ze dan zoal praten, vraag je je onderhand af. Over winstprognoses?

Reageer op dit artikel