nieuws

Vondst van asbest lelijke tegenvaller voor Grontmij

bouwbreed

ZELHEM – Gebruik van vormzand voor het afdekken van stortplaatsen is niet nieuw. Maar het feit dat Grontmij het van een vijftig jaar oude bult haalt, is wel degelijk een noviteit. En dat een stortplaats van 23 hectare in Zelhem de komende maanden wordt afgedekt met dit goedje, is in die omvang nog nooit vertoond. Grontmij neemt een groot risico met deze operatie. Dat bleek al toen asbest in het van ijzergieterijen afkomstige zand werd aangetroffen.

Bij de sloop van de twee voormalige ijzergieterijen kwam het goedje in de bult terecht. Hoewel het niet om grote hoeveelheden ging en de volksgezondheid geen enkel gevaar liep, loopt het verwijderen ervan fors in de papieren. Grontmij onderhandelt samen met de twee voormalige ijzergieterijen DRU en Benraad (nu Ulamo) over de vraag, wie opdraait voor de kosten. Dat kan nog een lange weg worden. “Het budget voor de afdekking van de stortplaats wordt fors overschreden”, laat rayonleider Brinkman van Grontmij Achterhoek weten. “Bovendien liep het project enkele maanden vertraging op.” De totale kosten van de klus bedragen circa vijf miljoen gulden.

De twee ijzergieterijen hebben gedurende de periode tussen 1900 en 1950 het overbodig geworden vormzand op een grote hoop gegooid langs de Oude IJssel. De zandmassa moest na vijftig jaar weg, omdat op deze locatie in Ulft woningen worden gebouwd. Hoewel Grontmij wist dat ze risico liep, probeert het bedrijf zoveel mogelijk secundaire grondstoffen te gebruiken voor de afdekking van stortplaatsen. Dat de bult onder andere PAK’s en lichte sporen metalen bevat is op zich niet erg, want het zand dient puur als afdeklaag.

Niet verplicht

Maar hoe is het mogelijk dat de bult er vijftig jaar kon liggen? “Niemand had er last van”, luidt de verklaring van Brinkman. “Gieterijen waren vroeger niet verplicht zand af te voeren, zoals nu wel moet.”

“Het gebruikte vormzand is een mengsel van kwartszand en bentoniet”, vervolgt projectleider Rikkers van de afdekoperatie op de Zelhemse stortplaats. “Bentoniet is uitermate geschikt voor dit soort toepassingen, omdat het enorm veel water opneemt. Via laboratoriumproeven hebben we het aandeel van bentoniet opgewerkt naar circa acht procent. Normaliter bevat nieuw vormzand een dergelijk percentage aan bentoniet.”

Extra kosten

Grontmij garandeert dat de afdekking niet uitloogt met percolaat. Voordat het zand van gieterijen kan worden toegepast, moest er 4000 kuub grof materiaal uit de bult worden gezeefd. Dat gebeurde met een trommelzeef. In totaal dekt 31.000 kuub vormzand de vuilnisbelt af. De afdekoperatie met secundaire stoffen kost ongeveer net zoveel als met primaire grondstoffen. Dat heeft te maken met extra kosten voor bewerking, transport en het zeven van ‘vreemd’ materiaal. “Verse grondstoffen zijn gelijk gereed om te mengen. Dat was in dit geval anders.”

Na de bouwvak wordt een begin gemaakt met het afdekken van de stortplaats.

Reageer op dit artikel