nieuws

Steigerdoek honderd procent waterdicht

bouwbreed Premium

Na enkele wezenlijke modificaties te hebben doorgevoerd, brengen Digeko & Partners een volledig uitontwikkeld doorwerksysteem op de markt. In aanbouw zijnde gebouwen worden beschermd tegen wind en regen. Het systeem is honderd procent waterdicht. Problemen met het scheurende doek door uitstekende steigerdelen en inwatering in de overkapping zijn opgelost.

De ontwerpers bedachten een beugelconstructie die tussen het doek en de steiger wordt aangebracht. De beugels staan om de drie meter. De afstand tussen de steiger en het doek bedraagt circa 50 centimeter. De maximale spanlengte van de stroken glasvezel bedraagt zeven meter. In de eerste versie van het doorwerksysteem kwam het doek direct in contact met de steiger, waardoor slijtage ontstond door uitstekende delen.

Bovendien kon de wind er achter komen, waardoor de stroken niet strak hingen. Dat probleem is ook opgelost. Het doek is via karabijnhaken gezekerd aan profielen, die onderling worden gekoppeld door een pen-gatverbinding met bajonetsluiting. Dankzij deze constructie staan de stroken strakker gespannen, waardoor de wind minder vat heeft op het doek. De karabijnhaken zijn gemakkelijk los te koppelen, zodat de bouwvakkers zonder problemen de steiger op kunnen komen met materialen.

Glasvezeldoek

Een andere modificatie betreft de overkapping aan de bovenkant. Die loopt nu schuin van het gebouw af in plaats van rond. Daardoor blijft de gevel gevrijwaard van vocht. De overkapping is tevens van een ander materiaal gemaakt dan voorheen. Het glasvezeldoek met een coating is honderd procent waterdicht. Uit proeven blijkt tevens dat het steigerdoek bescherming biedt tegen UV-straling. Bewezen is dat bijvoorbeeld de metselaar een productiviteitsstijging bereikt van circa twintig procent.

Het doorwerksysteem is geschikt voor alle typen steigers. De stroken zijn in allerlei maten verkrijgbaar, zodat maatwerk mogelijk is. Digeko & Partners hebben het systeem in samenwerking met Volker Wessels Stevin Bouwmaterieel ontwikkeld. Vooral de grote aannemersbedrijven willen hun werken ‘inpakken’. Zodoende kan er met storm en regen worden doorgewerkt. Bovendien krijgt het geleverde product een hogere kwaliteit.

Reageer op dit artikel