nieuws

Steigerbouwers op de bres voor modernisering cao

bouwbreed

De Vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingsbedrijven (VSB) wil zeggenschap over de modernisering van de VSB. “Als de gespecialiseerde aannemers niet mee mogen praten, dan is een leegloop van de bouw-cao het gevolg”, voorspelt VSB-bestuurder Buys.

Over hoe zo’n moderne cao eruit moet zien, heeft de VSB al ideeën. “Het dikke bouw-caoboekje moet dunner. Dat kan met een raam-cao op hoofdpunten voor de hele bouwbranche. Daarin kunnen afspraken komen over bijvoorbeeld de loonruimte. Stel dat er 3 procent wordt afgesproken, dan kan 2 procent worden verdeeld in de raam-cao. De resterende procent kan dan worden ingevuld in specifieke sector-cao’s.”

Als modernisering neerkomt op de huidige bouw-cao plus aanvullende afspraken per sector, dan hoeft het van Buys niet. “Je kunt niet alleen praten over immateriële zaken. Zeker niet als daar dan geen geld voor beschikbaar is”.

Deelname van de gespecialiseerde aannemers aan de besprekingen over modernisering acht hij om meerdere redenen van belang. “Je ziet nu al dat in de cao zaken worden afgesproken waar sommige sectoren niets mee kunnen. Dat kun je de onderhandelaars niet eens kwalijk nemen, die hebben niet overal verstand van.”

Op pagina 5: Zonder modernisering dreigt leegloop cao.

Reageer op dit artikel