nieuws

Sikkensprijs voor deel Ruhrgebied

bouwbreed Premium

rotterdam – De herstructurering van het IBA Emscher Park, het gebied rond de rivier de Emscher in het Ruhrgebied, heeft de Sikkensprijs 1999 in de wacht gesleept. Een tweede Sikkensprijs is toegekend aan de Italiaanse schrijver Claudio Magris voor zijn werk over het Midden-Europese cultuurlandschap.

De prijsuitreiking, door de Sikkens Foundation uit Sassenheim, is zaterdag 11 maart in de Doelen in Rotterdam. Met de dubbele prijsuitreiking wil de Sikkens Foundation mede aandacht vragen voor – en een bijdrage leveren aan – het Europese debat over culturele identiteit.

Met de prijs aan de Internationale Bauausstellung Emscher Park geeft Sikkens Foundation tevens blijk van haar respect voor de herstructurering van de Emscherzone. Het is een gebied met 2,5 miljoen inwoners in steden als Essen, Gelsenkirchen, Oberhausen en Bottrop. De nieuwe impulsen die zijn gegeven voor ecologische, sociale en culturele vernieuwing hebben geleid tot een nieuw cultuurlandschap. In tien jaar is vorm en kleur teruggebracht in het gebied in. Dit komt tot uiting in de bebouwde omgeving, de kunstwerken die als bakens in het landschap fungeren en de natuur die zich herstelt tussen de verlaten industriele complexen.

In het Emscher Park worden delen van het landschap en bepaalde gebouwen met rust gelaten, zodat processen van woekering en verval hun kans krijgen. Met beelden, ruimtelijke constructies en lichtinstallaties wordt zo het industriele cultuurlandschap gemarkeerd.

Na uitvoering van 110 projecten is het in 1989 gestarte initiatief IBA Emscher Park op 1 januari 2000 officieel afgesloten.

In relatie tot de Sikkensprijs voor het IBA Emscher Park staat de toekenning van een tweede prijs aan de schrijver Claudio Magris.

Cultuurlandschap

Magris krijgt de prijs voor zijn observaties van en werk over het Midden-Europese cultuurlandschap. De schrijver ontwaart onder de politieke wereldkaart het werkelijke landschap met zijn eigen bewoners, taal, geschiedenis en identiteit.

Na de prijsuitreiking in Rotterdam wordt de tweejaarlijkse Piet Mondriaanlezing gehouden door de projectleider van het IBA Emscher Park, prof.dr. K. Ganser. De titel is ‘Identitaten in der Industrielandschaft’.

‘The Wall’ in Oberhausen van Christo en Jeanne-Claude.

Reageer op dit artikel