nieuws

Remmers fleurt paleis Argentijnse president op

bouwbreed

Sommige bedrijven boden hun diensten zelfs gratis aan. Want niet iedereen krijgt de kans de verf te leveren voor het presidentiële paleis in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Remmers Bouwchemie uit Hoogeveen mocht uiteindelijk de bestelling noteren voor ruim 60.000 gulden aan speciale verfproducten.

Vandaag bespreekt directeur H. Seinen van Remmers Bouwchemie met een Argentijnse delegatie de vervolgwerken voor het paleis van de president.

Seinen noemt de schilderwerken voor het zogeheten Casa Rosada verre van eenvoudig. Het presidentiële paleis aan het Plaza de Mayo stamt uit 1873. De gestuukte bakstenen muren kregen van begin af aan een roze verflaag en werden daarna telkens opnieuw overgeschilderd. Zo komt het dat op sommige plaatsen de verflaag meer dan twee centimeter dik is.

Beschadigd

In de loop van de tijd brachten de schilders uiteenlopende verfsoorten aan zonder al teveel rekening te houden met de fysieke eigenschappen van het materiaal en de ondergrond. Als gevolg daarvan raakten verf en ondergrond soms zwaar beschadigd. De opgebrachte verflagen bestaan uit minerale verven, silicaatverf, copolymeerverven en acrylaatverven. Al deze soorten leverden problemen op met de vochtwering, de dampdoorlatendheid en de bestendigheid tegen ultraviolet licht.

De oude verflagen moesten eerst van de gevel af voordat de schilders de siliconenemulsieverf Funcosil van Remmers konden aanbrengen. In de praktijk bleek dat verre van eenvoudig en maar gedeeltelijk te lukken. Technieken als branden en vriezen haalden evenals een breed scala afbijtmiddelen maar een deel van de onderlaag weg. Afsteken duurde te lang want de tijd voor de oplevering begon inmiddels te dringen.

Luchtvracht

De opdrachtgevers wilden dat de winnaar van de vorig jaar gehouden presidentsverkiezingen in een nieuw geschilderd paleis kwam te huizen. Als gevolg van dezelfde tijdsdruk moest Seinen een deel van de benodigdheden per luchtvracht naar Argentinië brengen.

De voorgevel van het paleis is inmiddels gereed. Seinen bespreekt vandaag het werk aan de resterende gevels.

Voordat de schilders aan de slag konden moest de ondergrond worden gerepareerd met siliconenspachtel, hydro-diepgrondering en restauratiemortel uit de productgroep Funcosil van Remmers Bouwchemie.

De siliconenemulsieverf is ontwikkeld op bouwfysische criteria. Het materiaal weert water, maar laat damp door. Dat komt door de molecuulopbouw van de siliconen die zich min of meer aan het oppervlak en in de capillairen oriënteren. De anorganische delen van de siliconen binden zich aan het anorganische bouwmateriaal; de organische restanten vormen de gemodificeerde kwartsstructuur die als een soort molecuulborstel water afstoot.

De roze verflaag op het paleis in Buenos Aires was op sommige plaatsen meer dan twee centimeter dik.

Reageer op dit artikel