nieuws

Rechter rekent HBG onderlopen kelder aan

bouwbreed

De Duitse rechter houdt HBG verantwoordelijk voor de schade aan het Schürmann-complex in Bonn. De rechtbank heeft er bijna tweeënhalf jaar gedaan om tot deze uitspraak te komen.

Het Schürmann-complex werd in 1992 en 1993 gerealiseerd in opdracht van de Duitse overheid. HBW Beton- und Wasserbau, een dochter van HBG, was via meerdere bouwcombinaties verantwoordelijk voor het keldercomplex van het gebouw in Bonn, dat oorspronkelijk was bedoeld als parlementsgebouw. Met de opdracht was een aanneemsom gemoeid van 128 miljoen Duitse mark. In 1993 overstroomde de Rijn en trad er schade op aan het keldercomplex. In 1997 werd HBG aangeklaagd door het Duitse ministerie van Bouwzaken.

De rechter is nu van mening dat de schade is ontstaan door het ontbreken van een waterkering over een lengte van dertig meter. Volgens de rechter heeft HBG niet kunnen bewijzen dat de opdrachtgever op de hoogte is geweest van het ontbreken van de waterkering. HBG is het volstrekt niet eens met de uitspraak van de rechter. Het bouwbedrijf gaat dan ook tegen de uitspraak in hoger beroep. Overigens zal HBG de verzeleromg aanspreken, mocht zij worden veroordeeld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels