nieuws

Plan voor kanaal tussen Waal en Linge

bouwbreed

ARNHEM – Een vijftien kilometer lange kronkelende vaart tussen Doornenburg en Lent, dwars door de Over-Betuwe. Dat plan heeft de ANWB samen met Staatsbosbeheer bij de provincie Gelderland neergelegd.

De aanleg van ‘de Betuwevaart’ betekent dat tussen de Waal en de Linge een 7.500 meter lang kanaal gegraven moet worden. De Linge zelf moet over een lengte van tien kilometer verruimd worden: tussen knooppunt Ressen en Doornenburg, waar de rivier aansluit op het Pannerdensch kanaal.

Verder is voorzien in de aanleg van negentien bruggen en duikers, een sluis, negen aanlegsteigers en twee scheepsliften; een bij Doornenburg en een bij Lent.

De totale kosten van het project worden geschat op bijna zeventig miljoen gulden. Het grootste deel van die investering moet opgebracht worden door langs de vaart dure koophuizen en een woontoren van vijftien verdiepingen te bouwen. Ook wordt gedacht aan 120 waterwoningen. De initiatiefnemers rekenen verder op subsidies van de provincie Gelderland, het Rijk en de Europese Unie.

Reageer op dit artikel