nieuws

Opdrachtgever profiteert van btw-verlaging schilder

bouwbreed

den haag – Corporaties en consumenten die hun bezit laten opknappen, voelen het verlaagde btw-tarief sinds januari direct in hun portemonnee. Het beeld van schilders en stukadoors valt een stuk positiever uit dan dat van de schoenmakers en kappers. De laatsten laten de prijsverlaging grotendeels in hun eigen zak verdwijnen.

Vier bedrijfstakken mogen bij wijze van proef drie jaar lang het lage btw-tarief in rekening brengen. Recent bleek uit onderzoek van de Consumentenbond en prijsvergelijkingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de prijzen van schoenlappers en kappers nauwelijks lager zijn geworden.

Of de bouw 6 procent in plaats van 17,5 procent doorvoert, is niet onderzocht. Het CBS kan de prijzen voor schilders en stukadoors niet uitsplitsen; als complicerende factor geldt dat de regeling alleen geldt voor huizen ouder dan vijftien jaar.

“De bouw is gewend offertes altijd netto aan te bieden en dat maakt het een stuk doorzichtiger”, verklaart E. van Hal van het Bedrijfschap Schilders zijn conclusie dat het complete voordeel in de bouw wel terechtkomt bij de opdrachtgever.

De regeling is niet altijd even doorzichtig. Bovendien is zij de afgelopen maanden nog hier en daar bijgesteld. Zo vallen behangrollen in de hoge tariefgroep, terwijl voor behangen 6 procent op de rekening staat. Pas eind vorige maand is tot dit compromis met het ministerie van Financien besloten. Voor schilders en stukadoors geldt dat zowel de materialen als het werk in het lage tarief vallen.

Vragen

Zowel corporatiekoepel Aedes als brancheorganisatie NVOB hebben de indruk dat het lage btw-tarief inderdaad bij particulieren en corporaties terechtkomt. Beleidsmedewerker A. Koedam van Aedes heeft veel vragen van leden gekregen over de regeling, maar heeft de indruk dat corporaties er inmiddels op letten. Corporaties besteden jaarlijks meer dan een miljard gulden bij schilders en stukadoors. Volledig doorvoeren van de btw-verlaging betekent extra investeringsruimte van 100 miljoen gulden.

“Professionele opdrachtgevers weten welke prijzen gebruikelijk zijn en zullen zich weinig laten aanleunen. De opbouw van aanneemsommen is altijd netto”, verklaart G. Engelen van het NVOB. Ook werk van schilders en stukadoors die via onderaanneming lopen, staan uitgesplitst naar hoog en laag btw-tarief op de rekening.

De aannemers mogen zelf niet werken volgens het lage btw-tarief. Woordvoerder Engelen van het NVOB geeft toe het jammer te vinden dat het lage btw-tarief niet voor de hele onderhoudsbranche geldt. “Dat zou de strijd tegen zwartwerken wel makkelijker maken.”

Het bedrijfschap Schilders erkent hier en daar enige jaloezie te ondervinden. “We zijn niet uit op een oneerlijke concurrentiepositie”, zegt Van Hal. “Maar op sommige vlakken zitten we in het vaarwater van kitspuiter, gevelreiniger en betonreparateur.”

Van Hal beweert dat het lage tarief nu al effect sorteert. De winterwerkloosheid is nog nooit zo laag geweest als de afgelopen maanden.

Reageer op dit artikel