nieuws

Nieuw uiterlijk 3- en 4-tons JCB’s

bouwbreed

De minigraafmachines 803Plus, 803Super en 804Super van de Engelse fabrikant JCB zijn opnieuw vormgegeven. De modellen zijn voorzien van een nieuwe cabine met een aantrekkelijke ronde vormgeving, terwijl de vlakke ruiten – uit kostenoogpunt bij vervanging – zijn behouden.

Onderdeel van de vernieuwde vormgeving is dat de machine is voorzien van een kunststof brandstoftank. De inhoud is vergroot van 43 naar 48 liter. De zijkant van de tank is voorzien van een stalen plaat om beschadiging tegen te gaan.

Beide typen hebben servo-bedieningshendels met vingertopbediening . De geluidsniveaus van de 803 en de 804, toch verlaagd al sinds de introductie in 1997, vooruitlopend op de Europese wetgeving, zijn nog eens met zeven decibel verlaagd. Alle machines zijn voorzien van een boost-circuit op de graafarm. De werksnelheid kan daarmee tot 40 procent worden verhoogd. Voor de giek is een boost-systeem optioneel verkrijgbaar. Zwaar graafwerk kan daardoor nauwkeuriger worden gedaan.

De JCB 804Super weegt 3454 kilogram en is voorzien van een dieselmotor van JCB die 21 kilowatt levert. De machine staat op een onderwagen met rupsen van 350 millimeter of (optioneel) 300 millimeter. De maximale graafdiepte is ruim 3500 millimeter en de reikwijdte op grondniveau is 5200 millimeter. De aandrijfkracht van de machine is 24,5 kN en het dozerblad is 1600 millimeter breed. Er kan uit twee rijsnelheden worden gekozen: 2,2 kilometer per uur of 3,7 kilometer per uur. De stalen of rubberen rupsen zijn uitwisselbaar zonder sloopwerk. De giek kan 90 graden naar links of maximaal 70 graden naar rechts draaien. Alle machines hebben een selectieknop voor zwenk- cq. swingbediening die in de linker-joystick is geïntegreerd.

De 803Plus en 803Super zijn uitgerust met een dieselmotor van JCB die 20 kilowatt levert. De reikwijdte is 4753 millimeter, de laadhoogte van maximaal 3202 millimeter en het bereik recht omhoog van 2137 millimeter. De Super-versie heeft een variabel verstelbare hydraulische pomp, waardoor de opbreekkracht van de graafarm, bak en rupstrekkracht met bijna 10 procent wordt verhoogd.

Reageer op dit artikel