nieuws

Nederland spaart zich in sneltreinvaart rijk

bouwbreed Premium

voorburg – De totale beleggingen van pensioenfondsen en verzekeraars hebben eind vorig jaar een recordwaarde gehaald van 1,5 biljoen gulden.

Nog maar tweeenhalf jaar geleden werd de grens van 1 biljoen gulden overschreden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS).

De toename van de beleggingen bedroeg in 1999 17 procent. Deze ontwikkeling komt nagenoeg geheel uit de buitenlandse effecten. Door de hogere beurskoersen werden de aandelen 159 miljard gulden meer waard. Onroerend goed werd 9 miljard meer waard. Obligaties zijn daarentegen 16 miljard in waarde gedaald.

De pensioenfondsen beheren het leeuwendeel van de beleggingen met 966 miljard gulden. Verzekeraars hebben 563 miljard in beheer. Gezamenlijk geeft dat ruim 1,5 biljoen, ongeveer drie keer zoveel als de staatsschuld die 519 miljard bedraagt.

Aandeel

Het aandeel van de buitenlandse beleggingen in het totaal van de pensioenfondsen is vorig jaar toegenomen van 42 procent naar 60 procent. Bij de verzekeraars maken de buitenlandse beleggingen een veel kleiner deel van het totaal uit maar ze stijgen wel ligt. Van 17 procent in 1998 naar 22 procent nu. Het gros van de buitenlandse beleggingen is in buitenlandse effecten, 663 miljard van de 690 miljard.

Reageer op dit artikel