nieuws

Naar de houtbeurs op het net

bouwbreed Premium

Sinds begin dit jaar is er een nieuw handelskanaal in aanbouw voor hout: Houtbeurs.nl. De naam verraadt het al: een website waar vraag en aanbod van hout elkaar moeten vinden. Een “poort naar hout en plaat” noemen de makers het zelf; om eens af te komen van het Internet-modewoord ‘portal’ hebben ze een goed Nederlands equivalent genomen.

Het is zonder meer een goed idee om een website te starten vanuit de doelgroep, niet vanuit de leverancier, zo schreef ik hier al eerder. Want een afnemer wil kunnen kijken wat er te koop is, vergelijken, onderhandelen en dan zijn slag slaan. Als de plannen van Houtbeurs.nl gerealiseerd worden, en het ziet ernaar uit dat dit gaat lukken, kan je hier als timmerfabriek of aannemer terecht voor partijen hout die je anders via de telefoon en fax had gekocht. Het voordeel om dat achter je computer te gaan doen is duidelijk; als alle aanbieders straks overtuigd zijn van het nut samen op een plek als de houtbeurs te staan, vindt de afnemer daar dus ook het totale aanbod. Zo’n transparante markt is uiteindelijk ook beter voor de aanbieder, is de verwachting.

Stand van zaken

Hoe staan de zaken twee maanden na de start? De site ziet er verzorgd vormgegeven uit en de nieuwsvoorziening werkt zelfs op zondag, getuige de stroom berichten die men op 5 maart heeft geplaatst. Initiatiefnemer Ted Wiegman schetst de stand van zaken: “We begonnen op 3 januari en het aantal aanmeldingen stijgt wekelijks. Ruim honderd bedrijven zijn al gratis abonnee geworden; de grootste groep daarvan is bijvoorbeeld geinteresseerd in houten deuren. Daar gaan we dus een apart portaal voor openen binnen houtbeurs.nl. Maar ook de kozijnenindustrie en de houtagenten zijn een belangrijke groep aan het worden.”

Zoals gezegd moeten uiteindelijk alle aanbieders van hout en plaat over de dam komen. “Vooral ten opzichte van elkaar zijn die nog terughoudend, valt te merken. Maar ik verwacht dat we uiteindelijk iedereen kunnen overtuigen van de voordelen van een doorzichtige markt”, meent Wiegman.

De informatie ligt op het Internet voor het oprapen, is de algemene gedachte. Waarom zou je dan nog een centraal punt beginnen? Wiegman laat merken goed op de hoogte te zijn van wat wel en niet mogelijk is op het web: “Die informatie is helemaal niet zo voorhanden als men beweert, deels versnipperd, deels niet aanwezig. Ik bied de mogelijkheid partijen bij elkaar te brengen, ook de diverse bestaande.”

Transacties

Houtbeurs.nl wil na de bouwvak dit jaar beginnen met het daadwerkelijk ondersteunen van transacties, als de technische afhandeling daarvan perfect is. Nu is er in de sectie Vraag en Aanbod al wat van te zien: je krijgt een tabel in beeld waarin diktes en breedte van hout tegen elkaar zijn afgezet; voor de vraag naar of het aanbod van dit product. Nu staan er nog veel nullen in het overzicht, maar ook een enkele vier of twee, dat het aantal partijen ‘erachter’ weergeeft. Klikken op zo’n getal brengt je bij details daarover.

Wiegman licht toe hoe hij de handel veilig wil laten verlopen: “We hebben een ‘herenakkoord’ met Graydon voor de financiele afwikkeling en de onweerlegbare identificatie van de handelende partijen.” Dat gaat zo: als iemand een bestelling plaatst, volgt een check door Graydon op de Kamer van Koophandel-inschrijving en en authentificatie van de koper met behulp van een digitaal certificaat. De incasso-partij doet dit aanvankelijk kosteloos, houtbeurs.nl wil een half tot anderhalf procent van de omzet als bemiddelaar. “Zo gauw het volume toeneemt, daalt dat percentage tot een promillage”, belooft Wiegman. Veel belangrijker vindt hij de vraag van veiligheid: “Daar krijgen we veel vragen over. Terecht; ik wil ook niet van start met dit onderdeel tot het volledig op orde is.”

Een nieuwe dienst die Houtbeurs.nl erbij gaat leveren is de expeditie: het gekochte hout kan bezorgd worden door een vervoerder verbonden aan de website. Dit is overigens niet verplicht, verkoper en koper kunnen aangeven of zij er gebruik van willen maken.

Vragen over kwaliteit en garanties wimpelt Wiegman weg: “Die zijn net zo groot of klein als je nu nog per telefoon een bestelling van hout doet. Natuurlijk hanteren wij de leveringsvoorwaarden van de Vereniging voor Nederlandse Houthandelaren. Je moet vooral wederzijds vertrouwen opbouwen.” Internationalisatie van het initiatief is al gepland: in mei worden ook een Engels- en Duitstalige versie van de website geopend.

Pieter van Scherpenberg, publicist over automatiseringsvraagstukken

scherpenberg0308netland.nl

Openingsscherm van de Internet-site www.houtbeurs.nl: later dit jaar wordt hier daadwerkelijk hout verkocht.

Reageer op dit artikel