nieuws

‘Mooiste klussen’

bouwbreed

“We gaan er natuurlijk vanuit dat deze restauratie langer meegaat dan de vorige.” Dat zegt A. Wonders, hoofdprojectleider van Bouwbedrijf Van der Ven BV. Veertien maanden werken de mannen van het aannemingsbedrijf uit Veghel nu al aan de restauratie van de zogenoemde Gerfkamer van de Sint Jan in Den Bosch.

Voorwaar geen simpele klus. De afgelopen maanden moest het bouwbedrijf al het tufsteen vervangen voor het veel steviger trachiet. “En dan te bedenken dat het tufsteen pas in de jaren vijftig is aangebracht. Het bleek toch niet de meest geschikte steen, achteraf.”

Tien jaar duurt de complete renovatie van de beroemde kerk. Het bouwbedrijf is verantwoordelijk voor de eerste fase van de aanpak. Deze zit er nu bijna op. Volgens de projectleider heeft zijn bouwbedrijf met het vernieuwen van de Gerfkamer wel een van de mooiste klussen van het restauratieproject binnengehaald. “Er zit zoveel mooi beeldhouwwerk in deze ruimten. Dat is echt genieten. Overigens zijn de beelden door steenhouwersbedrijven Maarsen uit Maarsen en Ton Mooy uit Amersfoort opgeknapt.”

Blijven we natuurlijk nog zitten met de vraag waar de Gerfkamer vroeger voor werd gebruikt? De hoofdprojectleider valt even stil, zucht diep, maar zegt dan stellig: “Ik geloof dat ze die ruimten ooit gebruikten voor de opslag van graan.” Graan? “Ja, dat dacht ik wel…”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels